Semestr letni 2013/14
Semestr letni 2014/15
Semestr letni 2015/16
Semestr letni 2016/17
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
Semestr zimowy 2020/2021
Mikrobiologia ogólna BT1205
Charakterystyka drobnoustrojów (wirusy, archeony, bakterie, protisty, grzyby). Budowa, genetyka, procesy metaboliczne, ich mechanizmy regulacji, wzrost i rozwój mikroorganizmów. Systematyka mikroorganizmów. Charakterystyka wybranych grup drobnoustrojów. Występowanie drobnoustrojów w środowiskach naturalnych (gleba, woda, powietrze). Wzajemne stosunki między drobnoustrojami w biocenozie oraz mikroorganizmami, a innymi organizmami. Udział drobnoustrojów w krążeniu pierwiastków w przyrodzie. Udział drobnoustrojów w oczyszczaniu środowiska. Bioremediacja. Zastosowanie mikroorganizmów w przemysłowych procesach produkcyjnych. Dobór i ulepszanie mikroorganizmów. Przechowywanie i kultury starterowe. Sterowanie metabolizmem. Fermentacje beztlenowe. Biosynteza związków biologicznie czynnych. Hodowla mikroorganizmów zrekombinowanych. Mikroorganizmy immobilizowane. Naturalna flora człowieka i zwierząt. Mikroorganizmy patogenne dla roślin, zwierząt i ludzi. Podstawy diagnostyki mikrobiologicznej.
Rodzaj przedmiotu
Wymagania
Założenia (prorekwizyty)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Zna podstawowe mikroorganizmy i preparaty o znaczeniu przemysłowym i technologicznym oraz metody ich wykorzystania do realizacji procesów biotechnologicznych K_W05
Zna możliwości wykorzystania w biotechnologii bioreaktorów oraz technik biotechnologicznych z zastosowaniem organizmów żywych K_W15
Ma umiejętność samokształcenia się K_U06
Potrafi stosować podstawowe techniki analityczne w zakresie mikrobiologii K_U12
Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje K_K02
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny z wykładów składający się z 3 pytań opisowych (1 h). Każde pytanie jest oceniane w procentach i ostateczna ocena jest średnią arytmetyczną ze wszystkich pytań.
Ocena 2,0 - <56%
Ocena 3,0 - 56-64%
Ocena 3,5 - 65-73%
Ocena 4,0 - 74-82%
Ocena 4,5 - 83-91%
Ocena 5,0 - 92-100%
Zaliczenie laboratoriów włącza pozytywne oceny z 3 kolokwiów, oddanie sprawozdań z każdych zajęć oraz właściwe wykonanie wszystkich zadań eksperymentalnych.
Literatura
1. Błaszczyk M.K., Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, Warszawa 2007
2. Mrozowska J.i wsp. Laboratorium z mikrobiologii ogólnej i środowiskowej, Politechnika Śląska,
3. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia, seria krótkie wykłady, PWN, Warszawa 2004; ;
4.Salyers A,. Whitt D, Mikrobiologia, PWN, Warszawa 2010; Gliwice 1999:
5. Schlegel H. G. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2008;