Politechnika Białostocka - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
Kierunki studiów > Wszystkie studia > Technika rolnicza i leśna > Technika Rolnicza i Leśna, stacjonarne, pierwszego stopnia

Technika Rolnicza i Leśna, stacjonarne, pierwszego stopnia (TRLDZN)

pierwszego stopnia
stacjonarne, 3,5 roku, 210 punktów ECTS, w tym 4- tygodniowa praktyka kierunkowa w wymiarze 4 punktów ECTS
Język: polski
Brak opisu dla tego programu.

Przyznawane kwalifikacje:

inżynier

Dalsze studia:

możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia oraz studia podyplomowe.

Uprawnienia zawodowe:

prawo do ubiegania się o uprawnienia związne z kierunkiem kształcenia.

Warunki przyjęcia

posiadanie świadectwa dojrzałości, pozytywny wynik postępowania rekrutacyjnego

Standardy nauczania

Uwaga, istnieje więcej niż jedna wersja tego pola. Kliknij poniżej i wybierz wersję, którą chcesz wyświetlić:

standardy nauczania zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 18 kwietnia 2002 w sprawie określenia standardów nauczania dla poszczególnych kierunków studiów i poziomów kształcenia (Dz. U. Nr 116, poz. 1004) z późniejszymi zmianami według Rozporządzenia MENiS z dnia 3.11.2003r., (Dz. U. Nr 210.poz. 2040). Standardy określają wymagania ogólne, w tym liczbę godzin zajęć, sylwetkę absolwenta, treści nauczania przedstawione dla poszczególnych przedmiotów, w podziale na grupy przedmiotów: kształcenia ogólnego, podstawowego i kierunkowego, a także zalecenia oraz wymagania dotyczące odbycia praktyk

Efekty kształcenia

Uchwała Nr 21/53/2012 Senatu Politechniki Białostockiej z dnia 28 czerwca 2012 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla studiów prowadzonych w Politechnice Białostockiej na kierunku technika rolnicza i leśna pierwszego stopnia

Objaśnienie oznaczeń w tabelach:
K (przed podkreślnikiem) – kierunkowe efekty kształcenia,
W - kategoria wiedzy,
U - kategoria umiejętności,
K (po podkreślniku) - kategoria kompetencji społecznych,
A - profil ogólnoakademicki,
T1A - efekty kształcenia w obszarze kształcenia w zakresie nauk technicznych dla studiów pierwszego stopnia,
R1A - efekty kształcenia w obszarze kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych,
01,02, 03 - numer efektu kształcenia.

WIEDZA

K1A_W01 - ma podstawową wiedzę z matematyki, w zakresie algebry liniowej, geometrii analitycznej, rachunku różniczkowego i całkowego, funkcji jednej i wielu zmiennych, szeregów liczbowych i funkcyjnych, stosowanych do opisu zjawisk fizycznych w zagadnieniach technicznych, rolniczych, leśnych i przetwórstwa żywności - T1A_W01; R1A_W01
K1A_W02 - ma podstawową wiedzę z fizyki obejmującą: mechanikę, termodynamikę, optykę, elektryczność i magnetyzm, fizykę ciała stałego i fizykę jądrową, teorię drgań, w tym wiedzę potrzebną do zrozumienia zjawisk fizycznych będących podstawą funkcjonowania elementów techniki rolniczej, przemysłu spożywczego i leśnej - T1A_W01; R1A_W01
K1A_W03 - ma wiedzę z chemii ogólnej w zakresie przygotowania odczynników chemicznych i metod badań właściwości fizykochemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych, produktów rolniczych, leśnych i przemysłu spożywczego - T1A_W01 ;R1A_W01; R1A_W03
K1A_W04 - ma wiedzę z maszynoznawstwa rolniczego, leśnego i przemysłu spożywczego niezbędną do zrozumienia zasad budowy i podstaw działania i regulacji maszyn - T1A_W04; R1A_W03
K1A_W05 - ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną, obejmującą kluczowe zagadnienie: z: mechaniki technicznej, wytrzymałości materiałów, mechaniki płynów, grafiki inżynierskiej, konstrukcji maszyn, umożliwiającą wykonanie podstawowych obliczeń, projektu i doboru elementów maszyn i urządzeń wraz z podstawami komputerowego wspomagania projektowania maszyn i procesów przetwórczych - T1A_W03; R1A_W01
K1A_W06 - ma elementarną wiedzę w zakresie techniki cieplnej, wymiany ciepła, konieczną do zrozumienia procesów cieplnych i zasad funkcjonowania aparatów w technice rolniczej, leśnej i przemysłu spożywczego - T1A_W03
K1A_W07 - ma elementarną wiedzę z automatyzacji i sterowania oraz elektrotechniki i elektroniki w technice rolnej i leśnej oraz przemysłu spożywczego - T1A_W05
K1A_W08 - ma podstawową wiedzę z materiałoznawstwa, kształtowania materiałów, zjawisk zachodzących w materiałach z technik wytwarzania istniejących w przemyśle maszynowym i technik pomiarowych, koniecznych w budowie maszyn i aparatów przetwórczych - T1A_W07; R1A_W05
K1A_W09 - zna podstawowe zasady diagnostyki, eksploatacji i cyklu życia maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa żywności - T1A_W06
K1A_W10 - ma podstawową wiedzę w zakresie funkcjonowania organizmów żywych na różnych poziomach złożoności przyrody oraz technologii stosowanych w rolnictwie, przemyśle spożywczym i leśnictwie - R1A_W06; R1A_W05
K1A_W11 - ma wiedzę z inżynierii procesowej, jako podstawy do zrozumienia procesów przetwórstwa w rolnictwie, przemyśle spożywczym i leśnictwie - T1A_W03; R1A_W03
K1A_W12 - ma podstawową wiedzę z maszyn i urządzeń stosowanych w procesach przetwórstwa płodów rolnych leśnych i żywności - T1A_W04
K1A_W13 - ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i jego zrównoważonego użytkowania, w tym uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę, obejmującą kluczowe zagadnienia z odnawialnych źródeł energii - T1A_W03; R1A_W05;R1A_W06
K1A_W 14 - zna zasady mechanizacji i transportu w produkcji roślinnej, zwierzęcej, leśnictwie i przetwórstwie żywności - T1A_W03
K1A_W15 - zna zasady technologicznego projektowania zakładów przetwórczych - T1A_W03; R1A_W05
K1A_W16 - ma podstawową wiedzę potrzebną do rozumienia innych niż techniczne uwarunkowań działalności inżynierskiej, w tym podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym - T1A_W09; R1A_W06
K1A_W17 - ma elementarną wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej, w tym prawa patentowego i autorskiego oraz korzystania z informacji patentowej - T1A_W10, R1A_W08
K1A_W 18 - ma elementarną wiedzę o zarządzaniu, w tym zarządzaniu jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej, w szczególności na obszarach wiejskich w oparciu o wiedzę na temat stanu i czynników determinujących ich funkcjonowanie i rozwój - T1A_W09
R1A_W07; R1A_W09
K1A_W19 - Ma podstawową wiedzę prawną i zna ogólne zasady przygotowania projektów inwestycyjnych, tworzenia i rozwoju form przedsiębiorczości - T1A_W11; R1A_W02; R1A_W09
K1A_W20 - ma elementarną wiedzę o komunikacji interpersonalnej i społecznej oraz zna elementarne koncepcje w zakresie wybranych przedmiotów humanistycznych - T1A_W08, R1A_W02

UMIEJĘTNOŚCI

K1A_U01 - posiada umiejętność rozwiązywania zagadnień formułowanych w postaci opisów algebraicznych i analitycznych, oraz umiejętność analizy zjawisk fizycznych, mających zastosowanie w technice rolniczej, leśnej i przemysłu spożywczego - T1A_U09; R1A_U05,R1A_U08
K1A_U02 - ma umiejętność wykonywania podstawowych analiz i badań właściwości chemicznych w laboratorium - T1A_U08;
K1A_U03 - umie sformułować założenia projektowe, skonstruować wybrane maszyny i aparaty oraz wykonać niezbędne obliczenia i na ich podstawie dokonać wyboru elementów, a także wykonać podstawową dokumentację techniczną wraz z jej wizualizacją - T1A_U16; R1A_U06
K1A_U04 - posiada umiejętność przeprowadzania podstawowych analiz wytrzymałościowych i dokonywania pomiarów podstawowych parametrów procesów jednostkowych - T1A_U09;
K1A_U05 - ma umiejętności dokonywania pomiarów parametrów maszyn i pojazdów, przestrzegania podstaw i modyfikacji zasad ich eksploatacji - T1A_U15;
K1A_U06 - potrafi rozwiązywać praktyczne problemy procesów jednostkowych: mechanicznych, wymiany ciepła i masy w inżynierii rolniczej, leśnej i przetwórstwa spożywczego - T1A_U09;
K1A_U07 - potrafi wykonywać badania wybranych cech substancji spożywczych, realizować procedury wdrażania systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, opracować koncepcje przechowywania płodów rolnych i żywności - T1A_U15; R1A_U05
K1A_U08 - posiada umiejętności wykonywania pomiarów, obliczania obiegów chłodniczych, oraz doboru ich elementów - T1A_U14; R1A_U06
K1A_U09 - posiada umiejętność opracowania koncepcji wybranych technologii, projektowania technologicznego zakładu przetwórczego wraz z uwzględnieniem kosztów, oceną efektywności i ryzyka działalności inwestycyjnej - T1A_U16; R1A_U06
K1A_U10 - ma umiejętność doboru środków transportu w zakładach i liniach technologicznych przetwórstwa płodów rolnych i żywności - T1A_U15; R1A_U05
K1A_U11 - potrafi wykorzystać poznane metody i technologie gospodarki energetycznej, a w szczególności: technologii upraw roślin energetycznych, projektowania linii wytwarzania biopaliw stałych, ciekłych i gazowych, wykorzystania energii słonecznej w technice rolno – spożywczej - T1A_U16; R1A_U05
K1A_U12 - ma umiejętność doboru materiałów oraz odpowiednich operacji technologicznych wytwarzania elementów maszyn - T1A_U14; R1A_U06
K1A_U13 - potrafi , wykorzystując podstawowe technologie informatyczne odnaleźć potrzebne informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, dokonać ich syntezy i interpretacji a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie - T1A_U01; R1A_U01; R1A_U03
K1A_U14 - posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej - T1A_U02; R1A_U02
K1A_U15 - pod nadzorem opiekuna naukowego wykonuje zadania projektowe i badawcze, z techniki rolniczej, leśnej i przemysłu spożywczego, wraz z interpretacją wyników i sformułowaniem wniosków - T1A_U08; R1A_U04
K1A_U16 - posiada świadomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - T1A_U08; R1A_U07
K1A_U17 - umie przygotować wystąpienie ustne i prace pisemne w języku polskim lub obcym, dotyczące zagadnień szczegółowych właściwych dla techniki rolniczej i leśnej wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, oraz różnych źródeł - T1A_U06; R1A_U08; R1A_U09
K1A_U18 - posiada umiejętności językowe dyscyplin naukowych właściwych dla techniki rolniczej i leśnej, zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Kształcenia Językowego - T1A_U06; R1A_U10
K1A_U19 - ma przygotowanie niezbędne do pracy w przemyśle oraz zna podstawy bezpieczeństwa pracy i ochrony środowiska - T1A_U10; R1A_W07

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

K1A_K01 - rozumieć potrzebę uczenia się przez całe życie - T1A_K01;R1A_K01
K1A_K02 - potrafi pracować w grupie i zajmować w niej zróżnicowane role - T1A_K03;R1A_K02
K1A_K03 - potrafi ustalać priorytety służące realizacji zadań - T1A_K04;R1A_K03
K1A_K04 - ustala i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera - T1A_K05; R1A_K04
K1A_K05 - ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje - T1A-K05; R1A_K05
K1A_K06 - zna ryzyko i potrafi oceniać skutki swojej działalności w zakresie techniki rolniczej i leśnej - T1A_K05; R1A_K06
K1A_K07 - ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie wykonywanego zawodu- T1A_K01; R1A_K07
K1A_K08 - potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy - R1A_K08

Kwalifikacja:

Ze szczegółowymi kryteriami kwalifikacji można zapoznać się na stronie: https://irk2.uci.pb.edu.pl