Inżynieria Rolno-Spożywcza i Leśna , stacjonarne , pierwszego stopnia (IRSiL) | |
pierwszego stopnia, poziom kwalifikacji - 6 stacjonarne, 3,5 roku, 210 punktów ECTS, w tym 6-tygodniowa praktyka zawodowa w wymiarze 6 punktów ECTS Język: polski | Spis treści: Opis ogólny
Brak opisu dla tego programu.
|
Przyznawane kwalifikacje:
Dalsze studia:
Uprawnienia zawodowe:
Warunki przyjęcia
posiadanie świadectwa dojrzałości, pozytywny wynik postępowania rekrutacyjnego
Efekty kształcenia
Uchwała Nr 274/XX/XIV/2014 Senatu Politechniki Białostockiej z dnia 10 kwietnia 2014 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla studiów o ogólnoakademickim profilu kształcenia prowadzonych w Politechnice Białostockiej na kierunku inżynieria rolno – spożywcza i leśna pierwszego stopnia
Szczegółowe efekty kształcenia na kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna oraz ich odniesienie do efektów obszarowych nauk technicznych
nazwa kierunku studiów: inżynieria rolno-spożywcza i leśna
poziom kształcenia: studia I stopnia
profil kształcenia: ogólnoakademicki
symbol – efekty kształcenia - odniesienie do obszarowych efektów kształcenia
WIEDZA
K1A_W01 - ma podstawową wiedzę z matematyki, w zakresie algebry liniowej, geometrii analitycznej, rachunku różniczkowego i całkowego, funkcji jednej i wielu zmiennych, szeregów liczbowych i funkcyjnych, stosowanych do opisu zjawisk fizycznych w zagadnieniach technicznych, rolniczych, leśnych i przetwórstwa żywności - T1A_W01
K1A_W02 - ma podstawową wiedzę z fizyki obejmującą: mechanikę, termodynamikę, optykę, elektryczność i magnetyzm, fizykę ciała stałego i fizykę jądrową, teorię drgań, w tym wiedzę potrzebną do zrozumienia zjawisk fizycznych będących podstawą funkcjonowania elementów inżynierii rolniczej, przemysłu spożywczego i leśnego - T1A_W01
K1A_W03 - ma wiedzę z chemii ogólnej w zakresie przygotowania odczynników chemicznych i metod badań właściwości fizykochemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych, produktów rolniczych, leśnych i przemysłu spożywczego - T1A_W01
K1A_W04 - ma wiedzę z maszynoznawstwa rolniczego, leśnego i przemysłu spożywczego niezbędną do zrozumienia zasad budowy i podstaw działania i eksploatacji maszyn - T1A_W04
K1A_W05 - ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną, obejmującą kluczowe zagadnienie: z: mechaniki technicznej, wytrzymałości materiałów, mechaniki płynów, grafiki inżynierskiej, konstrukcji maszyn, umożliwiającą wykonanie podstawowych obliczeń, projektu i doboru elementów maszyn i urządzeń wraz z podstawami komputerowego wspomagania projektowania maszyn i procesów przetwórczych - T1A_W03, T1A_W02
K1A_W06 - ma elementarną wiedzę w zakresie techniki cieplnej, wymiany ciepła, konieczną do zrozumienia procesów cieplnych i zasad funkcjonowania aparatów w inżynierii rolniczej, leśnej i przemysłu spożywczego - T1A_W03
K1A_W07 - ma elementarną wiedzę z automatyzacji i sterowania oraz elektrotechniki i elektroniki w inżynierii rolnej i leśnej oraz przemysłu spożywczego - T1A_W05
K1A_W08 - ma podstawową wiedzę z materiałoznawstwa, kształtowania materiałów, zjawisk zachodzących w materiałach z technik wytwarzania istniejących w przemyśle maszynowym i technik pomiarowych, koniecznych w budowie maszyn i aparatów przetwórczych - T1A_W07
K1A_W09 - zna podstawowe zasady diagnostyki, eksploatacji i cyklu życia maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa żywności - T1A_W06
K1A_W10 - ma podstawową wiedzę w zakresie technologii stosowanych w rolnictwie, przemyśle spożywczym i leśnictwie - T1A_W03, T1A_W05
K1A_W11 - ma wiedzę z inżynierii procesowej, jako podstawy do zrozumienia procesów przetwórstwa w rolnictwie, przemyśle spożywczym i leśnictwie - T1A_W03
K1A_W12 - ma podstawową wiedzę o maszynach i urządzeniach stosowanych w procesach przetwórstwa płodów rolnych leśnych i żywności - T1A_W04
K1A_W13 - ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i jego zrównoważonego użytkowania, w tym uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia z odnawialnych źródeł energii - T1A_W03
K1A_W 14 - zna zasady mechanizacji i transportu w produkcji roślinnej, zwierzęcej, leśnictwie i przetwórstwie żywności - T1A_W03
K1A_W15 - zna zasady technologicznego projektowania zakładów przetwórczych - T1A_W03
K1A_W16 - ma podstawową wiedzę potrzebną do rozumienia innych niż techniczne uwarunkowań działalności inżynierskiej, w tym podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, zarządzaniu jakością i prowadzenia działalności gospodarczej, w szczególności na obszarach wiejskich w oparciu o wiedzę na temat stanu i czynników determinujących ich funkcjonowanie i rozwój - T1A_W09
K1A_W17 - ma podstawową wiedzę prawną i zna ogólne zasady przygotowania projektów inwestycyjnych, tworzenia i rozwoju form przedsiębiorczości. Posiada elementarną wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej, w tym prawa patentowego i autorskiego oraz korzystania z informacji patentowej - T1A_W10,
T1A_W11
K1A_W 18 - ma elementarną wiedzę o komunikacji interpersonalnej i społecznej oraz zna elementarne koncepcje w zakresie wybranych przedmiotów humanistycznych - T1A_W08
UMIEJĘTNOŚCI
K1A_U01 - posiada umiejętność rozwiązywania zagadnień formułowanych w postaci opisów algebraicznych i analitycznych oraz umiejętność analizy zjawisk fizycznych, mających zastosowanie w inżynierii rolniczej, leśnej i przemysłu spożywczego - T1A_U09
K1A_U02 - ma umiejętność wykonywania podstawowych analiz i badań właściwości chemicznych w laboratorium - T1A_U08
K1A_U03 - umie sformułować podstawowe założenia projektowe wybranych maszyn i aparatów oraz wykonać niezbędne obliczenia i na ich podstawie dokonać wyboru elementów, a także wykonać podstawową dokumentację techniczną wraz z jej wizualizacją - T1A_U16, T1A_U13
K1A_U04 - posiada umiejętność przeprowadzania podstawowych analiz wytrzymałościowych i dokonywania pomiarów podstawowych parametrów procesów jednostkowych - T1A_U09
K1A_U05 - umie wykonać podstawowe pomiary parametrów maszyn i pojazdów, przestrzega zasad ich eksploatacji - T1A_U15
K1A_U06 - potrafi rozwiązywać praktyczne problemy procesów jednostkowych: mechanicznych, wymiany ciepła i masy w inżynierii rolniczej, leśnej i przetwórstwa spożywczego - T1A_U09
K1A_U07 - potrafi wykonywać badania wybranych cech substancji spożywczych, realizować procedury wdrażania systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, opracować koncepcje przechowywania płodów rolnych i żywności - T1A_U15
K1A_U08 - posiada umiejętności wykonywania pomiarów, obliczania obiegów chłodniczych, oraz doboru ich elementów - T1A_U14
K1A_U09 - posiada umiejętność opracowania koncepcji wybranych technologii, projektowania zakładu przetwórczego wraz z uwzględnieniem kosztów, oceną efektywności i ryzyka działalności inwestycyjnej - T1A_U16, T1A_U12
K1A_U10 - ma umiejętność doboru koncepcji transportu w zakładach i liniach technologicznych przetwórstwa rolno-spożywczego - T1A_U15
K1A_U11 - potrafi wykorzystać poznane metody i technologie gospodarki energetycznej, a w szczególności: technologii upraw roślin energetycznych, projektowania linii wytwarzania biopaliw stałych, ciekłych i gazowych, wykorzystania energii słonecznej w inżynierii rolno-spożywczej - T1A_U16
K1A_U12 - ma umiejętność doboru materiałów oraz odpowiednich operacji technologicznych wytwarzania elementów maszyn - T1A_U14
K1A_U13 - potrafi, wykorzystując podstawowe technologie informatyczne i informacyjne odnaleźć potrzebne informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, dokonać ich syntezy i interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie - T1A_U01, T1A_U07
K1A_U14 - posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej - T1A_U02, T1A_U04, T1A_U14
K1A_U15 - pod nadzorem opiekuna wykonuje zadania projektowe i doświadczalne, z inżynierii rolniczej, leśnej i przemysłu spożywczego, wraz z interpretacją wyników i sformułowaniem wniosków - T1A_U08
K1A_U16 - posiada świadomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - T1A_U05, T1A_U08, T1A_U10, T1A_U11, T1A_U13
K1A_U17 - umie przygotować wystąpienie ustne i prace pisemne w języku polskim i obcym, dotyczące zagadnień szczegółowych właściwych dla inżynierii rolniczej, spożywczej i leśnej - T1A_U03, T1A_U04, T1A_U06
K1A_U18 - posiada umiejętności językowe dyscyplin naukowych właściwych dla techniki rolniczej i leśnej, zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Kształcenia Językowego - T1A_U03, T1A_U04, T1A_U06
K1A_U19 - stosuje zasady niezbędne przy pracy w przemyśle oraz przestrzega podstaw bezpieczeństwa pracy i ochrony środowiska - T1A_U10, T1A_U11
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
K1A_K01 - rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie - T1A_K01
K1A_K02 - potrafi pracować w grupie i zajmować w niej zróżnicowane role - T1A_K03
K1A_K03 - potrafi ustalać priorytety służące realizacji zadań - T1A_K04
K1A_K04 - ustala i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera, potrafi myśleć i działać przedsiębiorczo - T1A_K05, T1A_K06, T1A_K07
K1A_K05 - ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje - T1A-K02, T1A_K05, T1A_K07
K1A_K06 - zna ryzyko i potrafi oceniać skutki swojej działalności w zakresie inżynierii rolniczej, spożywczej i leśnej - T1A_K05
K1A_K07 - ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie wykonywanego zawodu - T1A_K01