możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia doktoranckie, możliwość ubiegania się o udział w studiach podyplomowych
Uprawnienia zawodowe:
prawo do ubiegania się o uprawnienia związane z kierunkiem kształcenia
Warunki przyjęcia
posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych, pozytywny wynik postępowania rekrutacyjnego
Efekty kształcenia
Uwaga, istnieje więcej niż jedna wersja tego pola. Kliknij poniżej i
wybierz wersję, którą chcesz wyświetlić:
Uchwała Nr 646/XXXIX/XIV/2016 Senatu Politechniki Białostockiej z dnia 23 czerwca 2016 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla studiów o profilu ogólnoakademickim prowadzonych w Politechnice Białostockiej na kierunku biotechnologia drugiego stopnia
symbol - kierunkowe efekty kształcenia - odniesienie do efektów kształcenia dla obszaru
WIEDZA K_W01 - posiada poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie chemii, biologii, technologii żywności, informatyki i innych pokrewnych obszarów nauki niezbędną do opisu procesów chemicznych i biochemicznych oraz obliczeń potrzebnych przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów - T2A_W01, T2A_W04 K_W02 - ma uporządkowaną i obszerną wiedzę dotyczącą operacji jednostkowych oraz złożonych wykorzystujących procesy biotechnologiczne, obejmującą odpowiedni dobór materiałów i urządzeń do ich realizacji oraz sterowanie tymi operacjami - T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04, T2A_W06 K_W03 - ma poszerzoną wiedzę w zakresie ochrony środowiska, rozumie procesy generowane w związku z działalnością biotechnologiczną w obszarze środowiska, zna zasady jego ochrony związane z produkcją żywności, produkcją chemiczną i biotechnologiczną - T2A_W02 K_W04 - posiada podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę dotyczącą chemicznych, biologicznych i fizycznych aspektów procesów związanych z biotechnologią i produkcją żywności - T2A_W03 K_W05 - ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę z zakresu odnawialnych źródeł energii, biomateriałów i surowców spożywczych. zna techniki i metody identyfikacji składników aktywnych w produktach naturalnych, preparatach chemicznych i biochemicznych - T2A_W04 K_W06 - posiada rozszerzoną wiedzę dotyczącą możliwości biotechnologicznego zastosowania różnych grup organizmów (bakterii, grzybów) oraz zagrożenia ze strony mikroorganizmów dla człowieka i procesów związanych z produkcją żywności - T2A_W04 K_W07 - ma wiedzę związaną ze stanem obecnym oraz najnowszymi trendami rozwojowymi w biotechnologii w kraju i na świecie; ma pogłębioną wiedzę o trendach rozwojowych dotyczących technik laboratoryjnych i analitycznych z zakresu biotechnologii - T2A_W02, T2A_W05 K_W08 - ma podbudowaną teoretycznie i pogłębioną wiedzę o cyklu życia produktów, urządzeń i instalacji i systemów technicznych - T2A_W06 K_W09- posiada rozszerzoną wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, w tym dotyczącą problemów ochrony środowiska, związanych z realizacją przemysłowych procesów biochemicznych; ma ugruntowaną wiedzę dotyczącą bezpiecznego postępowania z chemikaliami oraz selekcji i utylizacji odpadów niebezpiecznych (m.in. mikroorganizmy); ma wiedzę w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy - T2A_W07, T2A_W08 K_W10 - zna zaawansowane środowiska programistyczne, które potrafi zastosować do analizy sekwencji dna i rna oraz do zestawiania i opracowania danych struktur biologicznych - T2A_W01, T2A_W02, T2A_W07 K_W11 - posiada zaawansowaną wiedzę na temat możliwości wykorzystania zaawansowanych technik biotechnologicznych z zastosowaniem organizmów żywych w produkcji np. żywności czy biopaliw - T2A_W07 K_W12 - ma uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę dotyczącą zasad organizacji produkcji, zarządzania, w tym zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej i transferu technologii z zakresu biotechnologii - T2A_W09, T2A_W11 K_W13 - ma pogłębioną wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz prawa autorskiego i patentowego - T2A_W10
UMIEJĘTNOŚCI K_U01 - potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, także w języku obcym; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie, oraz potrafi korzystać z kart katalogowych w celu dobrania odpowiednich urządzeń do procesu biotechnologicznego czy linii przetwórstwa rolno-spożywczego - T2A_U01, T2A_U16 K_U02 - wykazuje umiejętność posługiwania się językiem obcym korzystając z literatury naukowej, kart katalogowych, not aplikacyjnych, instrukcji obsługi urządzeń i narzędzi informatycznych oraz podobnych dokumentów związanych z naukami chemicznymi, biologicznymi, naukami o żywności i biotechnologią - T2A_U01, T2A_U06 K_U03 - potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik, również w języku obcym, w środowisku zawodowym i poza nim, wykorzystując terminologię z zakresu biotechnologii i nauk pokrewnych; posiada zdolność posługiwania się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań inżynierskich. - T2A_U02, K_U04 - potrafi przygotować i przedstawić prezentację dotyczącą wyników badań realizowanych w zakresie biotechnologii - T2A_U03, T2A_U04 K_U05 - potrafi opracować szczegółową dokumentację dotyczącą wyników realizacji zaawansowanego eksperymentu, zadania projektowego lub badawczego; potrafi przygotować specjalistyczne opracowanie zawierające omówienie tych wyników - T2A_U04 K_U06- potrafi samodzielnie określić kierunki dalszego uczenia się i zrealizować proces samokształcenia - T2A_U05 K_U07 - potrafi wykorzystać zaawansowane metody eksperymentalne, modele matematyczne oraz zaawansowane środowiska programistyczne do analizy działania oraz modelowania systemów i technologii stosowanych w biotechnologii - T2A_U08, T2A_U09 K_U08 - potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania oraz zastosować nowoczesne techniki badawcze i metody teoretyczne do rozwiązywania złożonych zadań inżynierskich i problemów badawczych z zakresu biotechnologii - T2A_U09, T2A_U12 K_U09 - potrafi planować i przeprowadzać wieloetapowe eksperymenty w zakresie biotechnologii, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać poprawne wnioski oraz porównać rozwiązania projektowe złożonych systemów i technologii stosowanych w biotechnologii ze względu na zadane kryteria użytkowe i ekonomiczne - T2A_U08, T2A_U09 K_U10 - umie korzystać z właściwie dobranych zaawansowanych środowisk programistycznych z symulatorami oraz narzędziami komputerowego wspomagania projektowania, symulacji, oraz weryfikacji zaawansowanych systemów stosowanych w różnych dziedzinach biotechnologii - T2A_U07, T2A_U08, T2A_U09 K_U11 - potrafi posłużyć się właściwie dobranymi metodami i urządzeniami umożliwiającymi pomiar wielkości charakteryzujących zaawansowane systemy i technologie stosowane w biotechnologii - T2A_U08, T2A_U09 K_U12 - potrafi stosować zaawansowane techniki analityczne w zakresie chemii, biologii, mikrobiologii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej - T2A-U09 K_U13 - potrafi, przy formułowaniu i rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich, dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne; potrafi stawiać poprawne hipotezy związane z problemami inżynierskimi i złożonymi problemami badawczymi - T2A_U10, T2A_U11 K_U14 - potrafi ocenić nietypowość zagrożeń związanych ze stosowaniem procesów i produktów mikrobiologicznych, chemicznych, biochemicznych i biotechnologicznych - T2A_U11 K_U15 - ma umiejętności niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zespołach badawczych; przestrzega zasad bezpieczeństwa związanych z wykonywaną pracą; potrafi pracować z materiałami niebezpiecznymi, w tym z materiałem biologicznym; zna zasady bezpieczeństwa i prewencji związane z tego typu eksperymentami - T2A_U13 K_U16 - potrafi zaprojektować i przeprowadzić proces wyizolowania i pozyskiwania surowców biotechnologicznych z materiałów pochodzenia naturalnego - T2A_U14 K_U17 - potrafi krytycznie ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązywania złożonych zadań inżynierskich, typowych dla systemów i technologii stosowanych w biotechnologii oraz wybierać i stosować właściwe metody i narzędzia - T2A_U15 K_U18 - potrafi stosować zaawansowane techniki laboratoryjne do analizy, syntezy, wydzielania, oczyszczania i charakterystyki związków aktywnych biologicznie oraz preparatów biotechnologicznych - T2A_U15 K_U19 - ma umiejętność oceny przydatności technologicznej surowców w odniesieniu do wymagań jakościowych produktu. potrafi krytycznie ocenić procesy technologiczne pod kątem uzyskania najbardziej korzystnych wskaźników ekonomicznych oraz uciążliwości dla środowiska - T2A_U15 K_U20 - używając właściwych metod, technik i narzędzi projektowych, potrafi zaproponować usprawnienia istniejących rozwiązań technicznych, systemów lub procesów typowych dla biotechnologii - T2A_U16 K_U21 - potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym z zakresu biotechnologii - T2A_U17 K_U22 - posiada umiejętność adaptacji wiedzy z zakresu biotechnologii i dziedzin pokrewnych do rozwiązywania problemów biotechnologicznych oraz planowania procesów przemysłowych, w szczególności z przemysłu rolno-spożywczego - T2A_U18, T2A_U19
KOMPETENCJE SPOŁECZNE K_K01 - rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych oraz systematycznego zapoznawania się z postępem wiedzy i odkryciami naukowymi z dziedziny biotechnologii i nauk pokrewnych - T2A_K01 K_K02 - ma świadomość ważności oraz rozumie pozatechniczne aspekty i skutki zaawansowanej działalności inżyniera, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje - T2A_K02 K_K03 - ma świadomość ważności zachowania w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur. prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu biotechnologa - T2A_K05 K_K04 - ma świadomość odpowiedzialności za specjalistyczną pracę własną oraz gotowość podporządkowania się rygorystycznym zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania - T2A_K03, T2A_K04 K_K05 - potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy - T2A_K06 K_K06 - ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii między innymi w technologii żywności i innych aspektów działalności inżyniera-biotechnologa; podejmuje starania, aby przekazać takie informacje i opinie w sposób powszechnie zrozumiały - T2A_K07
objaśnienie oznaczeń symboli: K – kierunkowe efekty kształcenia, W – kategoria wiedzy, U – kategoria umiejętności, T2A – efekty kształcenia w obszarze nauk technicznych dla studiów drugiego stopnia
Uchwała Nr 462/XXVI/XV/2019 Senatu Politechniki Białostockiej z dnia 27 czerwca 2019 roku w sprawie ustalenia programów na kierunkach studiów rozpoczynających się od roku akademickiego 2019/2020 prowadzonych w Politechnice Białostockiej
Efekty uczenia się dla kierunku biotechnologia drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim
Symbol - Efekty uczenia się dla kierunku biotechnologia Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku biotechnologia - Odniesienie do uniwersalnych charakterystyk pierwszego stopnia określonych w Ustawie z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji oraz charakterystyk drugiego stopnia określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 7 ust. 3 tej ustawy PRK – poziom 7 - Odniesienie do kompetencji inżynierskich zawartych w charakterystykach drugiego stopnia określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji PRK – poziom 7 - Odniesie do efektów uczenia się wg KRK
WIEDZA K_W01 - posiada poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie chemii, biologii, technologii żywności, informatyki i innych pokrewnych obszarów nauki niezbędną do opisu procesów chemicznych i biochemicznych oraz obliczeń potrzebnych przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W01, T2A_W04, InzA_W02 K_W02 - ma uporządkowaną i obszerną wiedzę dotyczącą operacji jednostkowych oraz złożonych wykorzystujących procesy biotechnologiczne, obejmującą odpowiedni dobór materiałów i urządzeń do ich realizacji oraz sterowanie tymi operacjami - P7S_WG, P7S_WG, T2A_W02, T2A_W03, T2A_W04, T2A_W06 K_W03 - ma poszerzoną wiedzę w zakresie ochrony środowiska, rozumie procesy generowane w związku z działalnością biotechnologiczną w obszarze środowiska, zna zasady jego ochrony związane z produkcją żywności, produkcją chemiczną i biotechnologiczną - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W02, InzA_W05 K_W04 - posiada podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę dotyczącą chemicznych, biologicznych i fizycznych aspektów procesów związanych z biotechnologią i produkcją żywności - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W03, InzA_W05 K_W05 - ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę z zakresu odnawialnych źródeł energii, biomateriałów i surowców spożywczych. zna techniki i metody identyfikacji składników aktywnych w produktach naturalnych, preparatach chemicznych i biochemicznych - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W04, InzA_W02 K_W06 - posiada rozszerzoną wiedzę dotyczącą możliwości biotechnologicznego zastosowania różnych grup organizmów (bakterii, grzybów) oraz zagrożenia ze strony mikroorganizmów dla człowieka i procesów związanych z produkcją żywności - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W04 K_W07 - ma wiedzę związaną ze stanem obecnym oraz najnowszymi trendami rozwojowymi w biotechnologii w kraju i na świecie; ma pogłębioną wiedzę o trendach rozwojowych dotyczących technik laboratoryjnych i analitycznych z zakresu biotechnologii - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W02, T2A_W05, InzA_W05 K_W08 - ma podbudowaną teoretycznie i pogłębioną wiedzę o cyklu życia produktów, urządzeń i instalacji i systemów technicznych - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W06, InzA_W01 K_W09 - posiada rozszerzoną wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, w tym dotyczącą problemów ochrony środowiska, związanych z realizacją przemysłowych procesów biochemicznych; ma ugruntowaną wiedzę dotyczącą bezpiecznego postępowania z chemikaliami oraz selekcji i utylizacji odpadów niebezpiecznych (m.in. mikroorganizmy); ma wiedzę w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy - P7S_WK-_- T2A_W07, T2A_W08, InzA_W03 K_W10 - zna zaawansowane środowiska programistyczne, które potrafi zastosować do analizy sekwencji DNA i RNA oraz do zestawiania i opracowania danych struktur biologicznych - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W01, T2A_W02, T2A_W07 K_W11 - posiada zaawansowaną wiedzę na temat możliwości wykorzystania zaawansowanych technik biotechnologicznych z zastosowaniem organizmów żywych w produkcji np. żywności czy biopaliw - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W07 K_W12 - ma uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę dotyczącą zasad organizacji produkcji, zarządzania, w tym zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej i transferu technologii z zakresu biotechnologii - P7S_WG - P7S_WG - T2A_W09, T2A_W11, InzA_W04 K_W13 - ma pogłębioną wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej oraz prawa autorskiego i patentowego - P7S_WG - _ - T2A_W10
UMIEJĘTNOŚCI K_U01 - potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, także w języku obcym; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie, oraz potrafi korzystać z kart katalogowych w celu dobrania odpowiednich urządzeń do procesu biotechnologicznego czy linii przetwórstwa rolno-spożywczego - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U01, T2A_U16, InzA_U01 K_U02 - wykazuje umiejętność posługiwania się językiem obcym korzystając z literatury naukowej, kart katalogowych, not aplikacyjnych, instrukcji obsługi urządzeń i narzędzi informatycznych oraz podobnych dokumentów związanych z naukami chemicznymi, biologicznymi, naukami o żywności i biotechnologią - P7S_UK - _- T2A_U01, T2A_U06 K_U03 - potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik, również w języku obcym, w środowisku zawodowym i poza nim, wykorzystując terminologię z zakresu biotechnologii i nauk pokrewnych; posiada zdolność posługiwania się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań inżynierskich - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U02, T2A_U07 K_U04 - potrafi przygotować i przedstawić prezentację dotyczącą wyników badań realizowanych w zakresie biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U03, T2A_U04 K_U05 - potrafi opracować szczegółową dokumentację dotyczącą wyników realizacji zaawansowanego eksperymentu, zadania projektowego lub badawczego; potrafi przygotować specjalistyczne opracowanie zawierające omówienie tych wyników - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U04, InzA_U02 K_U06 - potrafi samodzielnie określić kierunki dalszego uczenia się i zrealizować proces samokształcenia - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U05 K_U07 - potrafi wykorzystać zaawansowane metody eksperymentalne, modele matematyczne oraz zaawansowane środowiska programistyczne do analizy działania oraz modelowania systemów i technologii stosowanych w biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U08, T2A_U09 K_U08 - potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania oraz zastosować nowoczesne techniki badawcze i metody teoretyczne do rozwiązywania złożonych zadań inżynierskich i problemów badawczych z zakresu biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U09, T2A_U12, InzA_U07 K_U09 - potrafi planować i przeprowadzać wieloetapowe eksperymenty w zakresie biotechnologii, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać poprawne wnioski oraz porównać rozwiązania projektowe złożonych systemów i technologii stosowanych w biotechnologii ze względu na zadane kryteria użytkowe i ekonomiczne - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U08, T2A_U09, InzA_U02 K_U10 - umie korzystać z właściwie dobranych zaawansowanych środowisk programistycznych z symulatorami oraz narzędziami komputerowego wspomagania projektowania, symulacji, oraz weryfikacji zaawansowanych systemów stosowanych w różnych dziedzinach biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U07, T2A_U08, T2A_U09 K_U11 - potrafi posłużyć się właściwie dobranymi metodami i urządzeniami umożliwiającymi pomiar wielkości charakteryzujących zaawansowane systemy i technologie stosowane w biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U08, T2A_U09 K_U12 - potrafi stosować zaawansowane techniki analityczne w zakresie chemii, biologii, mikrobiologii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej - P7S_UW - P7S_UW - T2A-U09 K_U13 - potrafi, przy formułowaniu i rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich, dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne; potrafi stawiać poprawne hipotezy związane z problemami inżynierskimi i złożonymi problemami badawczymi - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U10, T2A_U11, InzA_U03 K_U14 - potrafi ocenić nietypowość zagrożeń związanych ze stosowaniem procesów i produktów mikrobiologicznych, chemicznych, biochemicznych i biotechnologicznych - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U11 K_U15 - ma umiejętności niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zespołach badawczych; przestrzega zasad bezpieczeństwa związanych z wykonywaną pracą; potrafi pracować z materiałami niebezpiecznymi, w tym z materiałem biologicznym; zna zasady bezpieczeństwa i prewencji związane z tego typu eksperymentami - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U13 K_U16 - potrafi zaprojektować i przeprowadzić proces wyizolowania i pozyskiwania surowców biotechnologicznych z materiałów pochodzenia naturalnego - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U14 K_U17 - potrafi krytycznie ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązywania złożonych zadań inżynierskich, typowych dla systemów i technologii stosowanych w biotechnologii oraz wybierać i stosować właściwe metody i narzędzia - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U15, InzA_U05 K_U18 - potrafi stosować zaawansowane techniki laboratoryjne do analizy, syntezy, wydzielania, oczyszczania i charakterystyki związków aktywnych biologicznie oraz preparatów biotechnologicznych - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U15 K_U19 - ma umiejętność oceny przydatności technologicznej surowców w odniesieniu do wymagań jakościowych produktu. potrafi krytycznie ocenić procesy technologiczne pod kątem uzyskania najbardziej korzystnych wskaźników ekonomicznych oraz uciążliwości dla środowiska - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U15, InzA_U04 K_U20 - używając właściwych metod, technik i narzędzi projektowych, potrafi zaproponować usprawnienia istniejących rozwiązań technicznych, systemów lub procesów typowych dla biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U16, InzA_U08 K_U21 - potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym z zakresu biotechnologii - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U17, InzA_U06 K_U22 - posiada umiejętność adaptacji wiedzy z zakresu biotechnologii i dziedzin pokrewnych do rozwiązywania problemów biotechnologicznych oraz planowania procesów przemysłowych, w szczególności z przemysłu rolno-spożywczego - P7S_UW - P7S_UW - T2A_U18, T2A_U19, InzA_U08
KOMPETENCJE SPOŁECZNE *K_K01 - rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych oraz systematycznego zapoznawania się z postępem wiedzy i odkryciami naukowymi z dziedziny biotechnologii i nauk pokrewnych - P7S_UU - T2A_K01 K_K02 - ma świadomość ważności oraz rozumie pozatechniczne aspekty i skutki zaawansowanej działalności inżyniera, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje - P7S_KR - T2A_K02 K_K03 - ma świadomość ważności zachowania w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur. prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu biotechnologa - P7S_KR - T2A_K05 K_K04 - ma świadomość odpowiedzialności za specjalistyczną pracę własną oraz gotowość podporządkowania się rygorystycznym zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania - P7S_KO - _- T2A_K03, T2A_K04 *K_K05 - potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy - P7S_UO - T2A_K06 K_K06 - ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni technicznej, a zwłaszcza rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii między innymi w technologii żywności i innych aspektów działalności inżyniera-biotechnologa; podejmuje starania, aby przekazać takie informacje i opinie w sposób powszechnie zrozumiały - P7S_KK - _ - T2A_K07
objaśnienie oznaczeń symboli:: *K – są to efekty kierunkowe wstawione do tabeli w części odnoszącej się do KOMPETENCJI SPOŁECZNYCH, ale odnoszą się do UMIEJĘTNOŚCI; przy kolejnej modernizacji programu studiów (planowanej na rok 2021) zostaną te efekty sformułowane i umiejscowione zgodnie wytycznymi PRK.
K – kierunkowe efekty uczenia się na kierunku biotechnologia 01, 02, 03 itd. – numer efektu uczenia się W – kategoria wiedzy U – kategoria umiejętności K – kategoria kompetencji społecznych
Objaśnienia oznaczeń symboli wg Polskiej Ramy Kwalifikacji (Rozporządzenie MNiSW z dnia 14 listopada 2018 r., Dz. U. poz. 2218): P - poziom PRK U - charakterystyka uniwersalna P7S_ – charakterystyki pierwszego i drugiego stopnia dla klasyfikacji na poziomie 7 Polskiej Ramy Kwalifikacji (dla studiów drugiego stopnia) uwzględniające kompetencje inżynierskie dla profilu ogólnoakademickiego.
Uchwała Nr 130/XIV/XVI/2021 Senatu Politechniki Białostockiej z dnia 28 października 2021 roku w sprawie wprowadzenia zmian w programie studiów stacjonarnych drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim na kierunku biotechnologia rozpoczynających się od roku akademickiego 2021/2022 prowadzonych w Politechnice Białostockiej
Efekty uczenia się dla kierunku biotechnologia drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim
Symbol efektu - Opis kierunkowych efektów uczenia się dla studiów drugiego stopnia na kierunku Biotechnologia - Odniesienie do kwalifikacji uzyskiwanych na poziomie 7 zgodnie z charakterystykami pierwszego i drugiego stopnia PRK - Odniesienie do kompetencji inżynierskich - (Rozp. MNiSW z dnia 28 listopada 2018 r. ( Dz.U. poz.2218) oraz Ustawa z dnia 22 grudnia 2015r. o 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2018 r. poz. 2153) WIEDZA: absolwent zna i rozumie BT2_W01 - w pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu chemii, biologii, technologii żywności, informatyki i innych pokrewnych obszarów nauki niezbędne do opisu procesów chemicznych i biochemicznych oraz obliczeń potrzebnych przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W02 - w pogłębionym stopniu zasady działania narzędzi informatycznych mających zastosowanie w biotechnologii - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W03 - na poziomie rozszerzonym chemiczne, biochemiczne, biologiczne i fizyczne aspekty procesów związanych z biotechnologią i produkcją żywności obejmującą odpowiedni dobór materiałów i urządzeń do ich realizacji oraz sterowanie tymi operacjami - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W04 - w rozszerzonym stopniu zagadnienia z zakresu odnawialnych źródeł energii, biomateriałów i surowców spożywczych, zna techniki i metody identyfikacji składników aktywnych w produktach naturalnych, preparatach chemicznych i biochemicznych - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W05 - w pogłębionym stopniu zagadnienia dotyczycące możliwości biotechnologicznego zastosowania różnych grup organizmów (bakterii, grzybów) oraz zna zagrożenia ze strony mikroorganizmów dla człowieka i procesów związanych z produkcją żywności - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W06 - funkcjonowanie ekosystemu i rolę biotechnologii we wspieraniu działań w zakresie ochrony środowiska - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W07 - aspekty społeczne, ekonomiczne, prawne, etyczne i inne pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej, w tym dotyczące problemów ochrony środowiska, związanych z realizacją przemysłowych procesów biochemicznych - P7S_W, P7S_WK BT2_W08 - zaawansowane środowiska programistyczne, które są wykorzystywane do analizy sekwencji DNA i RNA oraz do zestawiania i opracowania danych struktur biologicznych - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W09 - na poziomie pogłębionym możliwość wykorzystania zaawansowanych technik biotechnologicznych z zastosowaniem organizmów żywych do produkcji np. żywności - P7S_W, P7S_WG - P7S_WG BT2_W10 - zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości, w tym zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej i transferu technologii z zakresu biotechnologii - P7S_W, P7S_WK - P7S_WK BT2_W11 - zasady ochrony własności intelektualnej oraz prawa autorskiego i patentowego - P7S_W, P7S_WK UMIEJĘTNOŚCI: absolwent potrafi BT2_U01 - poszukiwać i twórczo wykorzystać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł oraz dokonywać ich krytycznej analizy, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie - P7S_U, P7S_UW BT2_U02 - posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ oraz stosować specjalistyczną terminologię dotyczącą nauk chemicznych, biologicznych, technologii żywności i biotechnologii - P7S_U, P7S_UK BT2_U03 - porozumiewać się przy użyciu różnych technik informacyjno - komunikacyjnych (również w języku obcym) w środowisku zawodowym i poza nim, wykorzystując terminologię z zakresu biotechnologii i nauk pokrewnych - P7S_U, P7S_UK BT2_U04 - wykorzystywać wiedzę z różnych dziedzin nauki, aby opracować szczegółową dokumentację dotyczącą wyników realizacji zaawansowanego eksperymentu, zadania projektowego lub badawczego oraz przygotować specjalistyczne opracowanie zawierające omówienie tych wyników - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U05 - samodzielnie określić kierunki dalszego uczenia się i realizować proces samokształcenia oraz ukierunkowywać innych w tym zakresie - P7S_U, P7S_UU BT2_U06 - samodzielnie planować, przeprowadzić i oceniać przydatność oraz możliwość wykorzystania nowoczesnych technik badawczych i metod teoretycznych do rozwiązywania złożonych zadań inżynierskich, kierować ich przebiegiem oraz optymalizować procesy biotechnologiczne, dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne, w tym etyczne - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U07 - planować i przeprowadzać wieloetapowe eksperymenty badawcze, w zakresie biotechnologii, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać poprawne wnioski, formułować i testować hipotezy oraz porównać rozwiązania projektowe złożonych systemów i technologii stosowanych w biotechnologii ze względu na kryteria użytkowe i ekonomiczne - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U08 - zastosować posiadaną wiedzę by korzystać z właściwie dobranych zaawansowanych modeli matematycznych oraz środowisk programistycznych do analiz, komputerowego wspomagania projektowania oraz modelowania systemów i technologii stosowanych w różnych dziedzinach biotechnologii - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U09 - kierować zespołem przy formułowaniu i rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich, dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne, współdziałać w ramach prac zespołowych i podejmować wiodącą rolę - P7S_U, P7S_UO BT2_U10 - ocenić nietypowość zagrożeń związanych ze stosowaniem procesów i produktów mikrobiologicznych, chemicznych, biochemicznych i biotechnologicznych - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U11 - organizować pracę z materiałami niebezpiecznymi, w tym z materiałem biologicznym; stosując zasady bezpieczeństwa i prewencji związane z tego typu eksperymentami - P7S_U, P7S_UO BT2_U12 - stosować zaawansowane techniki laboratoryjne do analizy, syntezy, wydzielania, oczyszczania i charakterystyki związków aktywnych biologicznie oraz preparatów biotechnologicznych w zakresie chemii, biologii, mikrobiologii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U13 - samodzielnie planować i realizować eksperyment, używając właściwych metod, technik i narzędzi projektowych, potrafi zaproponować usprawnienia istniejących rozwiązań technicznych, systemów lub procesów typowych dla biotechnologii - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW BT2_U14 - wykorzystać wiedzę z zakresu biotechnologii i dziedzin pokrewnych do rozwiązywania problemów biotechnologicznych oraz planowania procesów przemysłowych - P7S_U, P7S_UW - P7S_UW KOMPETENCJE SPOŁECZNE: absolwent jest gotów do BT2_K01 - krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu - P7S_K, P7S_KO BT2_K02 - wypełniania zobowiązań społecznych, inicjowania i podejmowania działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków negatywnej działalności w zakresie środowiska naturalnego - P7S_K, P7S_KK BT2_K03 - zachowania w sposób profesjonalny, przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz ich przestrzegania, rozwijania dorobku zawodu i podtrzymywania jego etosu - P7S_K, P7S_KR BT2_K04 - działania i myślenia w sposób przedsiębiorczy - P7S_K, P7S_KO BT2_K05 - formułowania i przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji i opinii dotyczących osiągnięć biotechnologii między innymi w technologii żywności i innych aspektów działalności inżyniera - biotechnologa - P7S_K, P7S_KO
Objaśnienie oznaczeń symboli w tabeli: BT2 – oznaczenia kierunkowego efektu uczenia się na kierunku studiów drugiego stopnia Biotechnologia P7 – poziom 7 PRK (Polskiej Ramy Kwalifikacji) S – charakterystyka typowa dla kwalifikacji uzyskiwanych w ramach szkolnictwa wyższego W = wiedza G= głębia i zakres K= kontekst U =umiejętności W = wykorzystanie wiedzy K = komunikowanie się O = organizacja pracy U = uczenie się K =kompetencje społeczne K = krytyczna ocena O = odpowiedzialność R = rola zawodowa 01, 02, 03 i kolejne – numer efektu uczenia się Objaśnienia oznaczeń symboli wg Polskiej Ramy Kwalifikacji (Rozporządzenie MNiSW z dnia 14 listopada 2018 r., Dz. U. poz. 2218): P - poziom PRK U = charakterystyka uniwersalna P7U_W - poziom 7 PRK, charakterystyka uniwersalna, wiedza P7U_U - poziom 7 PRK, charakterystyka uniwersalna, umiejętności P7U_K - poziom 7 PRK, charakterystyka uniwersalna, kompetencje społeczne P7S – efekty uczenia się dla studiów drugiego stopnia wg Polskiej Ramy Kwalifikacji - kwalifikacje uzyskiwane w ramach systemu szkolnictwa wyższego i nauki (charakterystyki drugiego stopnia) – POZIOM 7, profil ogólnoakademicki; W – wiedza (absolwent zna i rozumie): P7S_WG – zakres i głębia / kompletność perspektywy poznawczej i zależności, P7S_WK – kontekst / uwarunkowania, skutki; U – umiejętności (absolwent potrafi): P7S_UW – wykorzystanie wiedzy / rozwiązywane problemy i wykonywane zadania; P7S_UK – komunikowanie się / odbieranie i tworzenie wypowiedzi, upowszechnianie wiedzy w środowisku naukowym i posługiwanie się językiem obcym; P7S_UO – organizacja pracy / planowanie i praca zespołowa; P7S_UU – uczenie się / planowanie własnego rozwoju i rozwoju innych osób; K – kompetencje społeczne (absolwent jest gotów do): P7S_KK – ocena / krytyczne podejście, P7S_KO – odpowiedzialność / wypełnianie zobowiązań społecznych i działanie na rzecz interesu publicznego, P7S_KR – rola zawodowa / niezależność i rozwój etosu.