Semestr letni 2008/09
Semestr letni 2009/10
Semestr zimowy 2009/10
Semestr letni 2010/11
Zarządzanie produkcją i usługami ZS06158
Treści programowe:
Podstawowe różnice pomiędzy wyrobem a usługą, rola sektora usług we współczesnej gospodarce, dominacja elementów materialnych i niematerialnych w wyrobach i usługach; proces produkcji usług, specyfikacja rodzajów usług; pojęcie procesu produkcji, struktura procesu produkcyjnego; struktura wyrobu a cykl produkcyjny, formy organizacji przepływu produkcji, stacjonarna forma produkcji; niepotokowa forma produkcji i jej organizacja; potokowa forma produkcji, główne charakterystyki produkcji potokowej, gniazdowa forma organizacji produkcji; typy produkcji, produkcja jednostkowa, produkcja seryjna, produkcja masowa, porównanie typów produkcji; planowanie produkcji, główny harmonogram produkcji, harmonogramowanie w przód i wstecz; cykl zaopatrzenia, zaopatrzenie zależne i niezależne od popytu; planowanie potrzeb materiałowych MRP I; system sterowania produkcją Just-in-Time, technika Kanban; główne zasady odchudzonej produkcji.
Efekty kształcenia:
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1. Alan P. Muhlermann, John S. Oakland, Keith G. Lockyer, Zarządzanie, produkcja i usługi, PWN, Warszawa 2001
2. Edward Pająk Zarządzanie produkcją: produkt technologia, organizacja, PWN, Warszawa 2006
3. Marianna Daszkowska, Usługi, produkcja rynek marketing, PWN, Warszawa 1998
4. Stanisław Kasiewicz, Zarządzanie operacyjne w dobie globalizacji, Difin, Warszawa 2002
b) uzupełniająca:
1. Marek Brzeziński (red.), Organizacja i sterowanie produkcją, Agencja Wydawniczo-Poligraficzna "Placet", Warszawa 2002
2. Donald Waters, Zarządzanie operacyjne, PWN, Warszawa 2001
3. Kazimierz Pasternak, Zarys zarządzania produkcją, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2005
4. Józef Matuszak (red.), Poradnik kierownika produkcji, Forum, Poznań 2006
5. Jeffrey K. Liker, Droga Toyoty: 14 zasad zarządzania wiodącej firmy produkcyjnej świata, Wydaw. MT Biznes, Warszawa 2005