Semestr letni 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Semestr letni 2014/15
Semestr letni 2015/16
Semestr letni 2016/17
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
Semestr letni 2019/2020
Semestr letni 2020/2021
Zarządzanie jakością ZS06042
Treści programowe:
1. Jakość. Podstawowe pojęcia i definicje. Zasady zarządzania jakością. Wybitni filozofowie jakości
2. Normalizacja, ocena zgodności i regulacje prawne w zakresie jakości. Europejski system certyfikacji i akredytacji. Znak CE. Moduły oceny zgodności
3. Certyfikacja wyrobów i systemów zarządzania
4. Systemy zarządzania jakością według ISO serii 9000
5. Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym (HACCP, ISO 22000)
6. Narzędzia bezpieczeństwa żywności (GHP) – dobra praktyka higieniczna, (GMP) – dobra praktyka produkcyjna
7. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)
8. Doskonalenie systemu jakości (kaizen, 5S, Six Sigma)
Efekty kształcenia:
znajomość zasad związanych z zarządzaniem jakością, poznanie wymagań standardów systemów zarządzania, znajomość narzędzi i metod doskonalenia systemów zarządzania jakością
E-learning
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2011L: | W cyklu 2010L: | W cyklu 2013L: | W cyklu 2019L: | W cyklu 2017L: | W cyklu 2009L: | W cyklu 2020L: | W cyklu 2012L: | W cyklu 2016L: | W cyklu 2018L: | W cyklu 2015L: | W cyklu 2014L: |
Literatura
a) podstawowa:
1. P. Grudowski, Projektowanie, nadzorowanie i doskonalenie systemu jakości według normy PN-EN ISO 9001:2009 w oparciu o podejście procesowe z uwzględnieniem specyfiki sektora MŚP, Wyd. ODDK, Gdańsk 2010.
2. M. Urbaniak, Zarządzania jakością –teoria i praktyka, Difin, Warszawa, 2004.
3. M. Urbaniak, Systemy zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej, Difin, Warszawa, 2007.
4. PN-EN ISO 9001:2009 – Systemy zarządzania jakością – Wymagania, Wyd. PKN, Warszawa 2009.
b) uzupełniająca:
1. J. Łańcucki (red.), Podstawy Kompleksowego Zarządzania Jakością TQM, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, 2008.
2. A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 200