Semestr letni 2007/08
Semestr letni 2008/09
Semestr letni 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Semestr letni 2014/15
Semestr letni 2015/16
Semestr zimowy 2016/17
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
Zarządzanie zasobami ludzkimi ZN02250
Treści programowe:Istota ZZL/HRM, rozwój koncepcji dotyczących zarządzania ludźmi, relacje: ZZL a inne podejścia do zarządzania ludźmi w organizacji. Uwarunkowania ZZL. Założenia modelu ZZL. Elementy procesu ZZL (kształtowanie zatrudnienia w organizacji, ocena pracy i pracowników, motywowanie i wynagradzanie pracowników, doskonalenie zawodowe). Zasady, procedury i metody stosowane w ZZL. Rola działu HR.
Efekty kształcenia:
student: wskazuje najważniesze aspekty i istotę koncepcji ZZL oraz wyzwania ZZL,omawia proces ZZL, przedstawia jego elementy oraz identyfikuje uwarunkowania,identyfikuje i analizuje podstawowe problemy zarządzania zarządzania zasobami ludzkimi, poprawnie interpretuje rolę działu HR,przygotowuje projekt oraz wystąpienie na temat jego rezultatów,stosuje zasady i normy etyczne,
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2011L: | W cyklu 2010L: | W cyklu 2017L: | W cyklu 2009L: | W cyklu 2012L: | W cyklu 2018L: |
Literatura
a) podstawowa:
1)Pocztowski A., Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWE, Warszawa 2003; Armstrong M.,
2)Zarządzanie zasobami ludzkimi, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2001; Król H.,
3)Ludwiczyński A., Zarządzanie zasobami ludzkimi i kapitałem ludzkim, PWN Warszawa 2007;
4)Sajkiewicz A., Zasoby ludzkie w firmie,Poltext, Warszawa 1999;
b) uzupełniająca:
1)Król H., Ludwiczyński A., Najlepsze praktyki zarządzania zasobami ludzkimi w małych i średnich przedsiębiorstwach, WSPiZ Warszawa 2004;
2)Pocztowski A., Kapitał intelektualny. Dylematy i wyzwania, Wyższa Szkoła Biznesu, Nowy Sącz 2001;
3)Storey J, Human resource management. A critical text, Routledge, Londyn 1995,
4)Lundy O., Cowling A., Strategiczne zarządzanie zasobami ludzkimi, Oficyna Wydawnicza, Kraków 2000.