Semestr letni 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Rachunkowość zarządcza TSU04156
Treści programowe: Rachunkowość zarządcza a rachunkowość finansowa; Strategiczna i operacyjna rachunkowość zarządcza; Koszty jako element procesu decyzyjnego: definicja, pojęcia bliskoznaczne,klasyfikacja, metody wyodrębniania kosztów stałych i zmiennych.Modele rachunku kosztów: charakterystyka rachunku kosztów pełnych, rachunku kosztów zmiennych; ustalanie wyniku finansowego. Wykorzystanie informacji kosztowych w wybranych obszarach decyzyjnych: próg rentowności, wielozdaniowy rachunek kosztów i wyników. Koncepcje strategicznej rachunkowości zarządczej.Koncepcje operacyjnego budżetowania kosztów przedsiębiorstwa.
Efekty kształcenia: Studenci nabędą umiejętności klasyfikowania kosztów, wykorzystywania systemów rachunku kosztów do ustalania wyniku operacyjnego oraz rozwiązywania problemów decyzyjnych z obszarów koszty-przychody wyniki, sporządzania budżetów finansowych, a także rozumienia i stosowania instrumentów strategicznej rachunkowości zarządczej.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
Jaruga A. A., Szychta A., Kabalski P., Rachunkowość zarządcza, Oficyna a Wolters Kluwer Business, Warszawa 2010; Nowak E., Rachunkowość zarządcza w przedsiębiorstwie, Wydawnictwa Fachowe CeDeWu, Warszawa 2011; Nowak E., Wierzbiński M., Rachunek kosztów. Modele i zastosowania, PWE, Warszawa 2010; Czubakowska K., Gabrusewicz W., Nowak E., Podstawy rachunkowości zarządczej, PWE Warszawa 2008; Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009.
b) uzupełniająca:
Kiziukiewicz T. (red. naukowa) Zarządcze aspekty rachunkowości, PWE, Warszawa 2003; M. Dylewski, B. Filipiak, P. Szczypa, Budżetowanie w przedsiębiorstwie. aspekty rachunkowe, finansowe i zarządcze, Wydawnictwa Fachowe CeDeWu, Warszawa 2007; Patterson R., Compendium of Accounting in Polish&English, (volume 4,5,6), Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2008.