Semestr letni 2009/10
Semestr letni 2010/11
Rachunkowość zarządcza TNU04156
Treści programowe: Rachunkowość zarządcza a rachunkowość finansowa; Strategiczna i operacyjna rachunkowość zarządcza; Koszty jako element procesu decyzyjnego: definicja, pojęcia bliskoznaczne,klasyfikacja, metody wyodrębniania kosztów stałych i zmiennych.Modele rachunku kosztów: charakterystyka rachunku kosztów pełnych, rachunku kosztów zmiennych; ustalanie wyniku finansowego. Wykorzystanie informacji kosztowych w wybranych obszarach decyzyjnych: próg rentowności, wielozdaniowy rachunek kosztów i wyników. Koncepcje strategicznej rachunkowości zarządczej.Koncepcje operacyjnego budżetowania kosztów przedsiębiorstwa.
Efekty kształcenia: Studenci nabędą umiejętności klasyfikowania kosztów, wykorzystywania systemów rachunku kosztów do ustalania wyniku operacyjnego oraz rozwiązywania problemów decyzyjnych z obszarów koszty-przychody wyniki, sporządzania budżetów finansowych, a także rozumienia i stosowania instrumentów strategicznej rachunkowości zarządczej.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
K. Czubakowska, W. Gabrusewicz, E. Nowak, Podstawy rachunkowości zarządczej, PWE, Warszawa 2005; S. Sojak, Rachunkowość zarządcza, TNOiK, Toruń 2003; T. Kiziukiewicz (red.), Zarządcze aspekty rachunkowości, PWE, Warszawa 2003.
b) uzupełniająca: Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza, (Sobańska I. red.), Wydawnictwo C. H. BECK, Warszawa 2003; Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, (Świderska G. K. red.) tom 1 i 2, DIFIN, Warszawa 2002; Rachunek kosztów . Podejście operacyjne i strategiczne (Sobańska I. red.) Wydawnictwo C.H.BECK, Warszawa 2009; R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999.