Semestr letni 2008/09
Semestr letni 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Żywienie człowieka TN04409
Treści programowe:Wpływ żywienia na zdrowie, wzrost i rozwój człowieka. Trawienie składników pokarmowych i ich rola w organizmie. Wartość odżywcza podstawowych produktów spożywczych. Rodzaje diet i zasady przygotowywania posiłków.
Efekty kształcenia:Nabycie umiejętności i nawyków prawidłowego odżywiania się
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1. Żywienie człowieka, tom 1 - Podstawy nauki o zywieniu (red. J. Gawęcki i L. Hryniewiecki), PWN, Warszawa 2007.
2. Grzesińska W., Gajewska D., Żywienie w turystyce, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Spólka SA, Warszawa 1999.
b) uzupełniająca:
1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, tom 2, (red. J. Hasik i J. Gawecki), PWN, Warszawa 2000.
2. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu (red. J. Gawecki i T. Mossor-Pietraszewska), PWN, Warszawa 2006.