Przechowalnictwo MTRSO5046
Treści programowe: Wykład. Procesy biochemiczne w przechowywanej żywności i ich wpływ na jej jakość. Szkodniki, ich wykrywanie i unieszkodliwianie. Optymalne warunki przechowywania poszczególnych surowców i produktów spożywczych. Opakowania i ich rola w przechowalnictwie żywności. Obiekty przechowalnicze dla płodów rolnych i ich wyposażenie. Komory z kontrolowaną atmosferą. Komory chłodnicze i zamrażalnicze. Wyposażenie obiektów chłodniczych. Przechowywanie nieutrwalonych płodów rolnych i produktów spożywczych. Sposoby utrwalania płodów rolnych oraz żywności. Przechowywanie utrwalonych produktów spożywczych.
Ćwiczenia. Opracowanie koncepcji przechowywania wybranego płodu rolnego w gospodarstwie rolnym lub rodzaju żywności u jej producenta.
Efekty kształcenia: umiejętności doboru optymalnych warunków przechowywania płodów rolnych i żywności, ich utrwalania oraz opracowania koncepcji ich przechowywania.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa: 1. Adamicki F. (1997), Przechowalnictwo warzyw, Instytut Warzywnictwa, Skierniewice. 2. Czerniawski B., Michniewicz J. (1998), Opakowania żywności. AGRO Food Technology, Czeladź. 3. Horubała A. (1975), Podstawy przechowalnictwa żywności. PWN, Warszawa. 4. Lange E., Ostrowski W. (1992), Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa. 5. Schulz H., Böttcher H. (1996), Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR, Lublin.
b) uzupełniająca: 1. Sikorski Z. E. (1994), red.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa. 2. Zalewski W. (2001), Projektowanie i eksploatacja systemów chłodniczych, Wyd. PK, Kraków. 3. Ziemba Z. (1993), Podstawy cieplnego utrwalania żywności, WNT, Warszawa.