Semestr zimowy 2009/10
Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Produkcja zwierzęca MTRSO1006A
Treści programowe:Wykład
Podstawy hodowli, chowu i żywienia zwierząt. Kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Typy użytkowe i rasy. Reprodukcja stada. Ocena produkcyjności zwierząt. Budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich, pobieranie pokarmu, trawienie, wchłanianie, przemiana materii i składników mineralnych, żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi. Zoohigiena zwierząt gospodarskich.
Ćwiczenia
Wybrane zagadnienia z utrzymania zwierząt w odniesieniu do różnych typów produkcji.
Fizjologia przemian biochemicznych związanych z żywieniem różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Ocena wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
Efekty kształcenia:Poznanie podstaw hodowli, chowu i żywienia zwierząt gospodarskich.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład: Kolokwium w formie pisemnego testu, przeprowadzanego na przedostatnim wykładzie. Student w ramach kolokwium zaliczającego wykład zobowiazany jest do rozwiązania testu, za który łącznie może uzyskać maksymalnie 30 punktów. Punktacja odbywa się z dokładnością do 0,5 punkta.
Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczen odbywa się w ramach kolokwium oraz na podstawie
referatu. Student zobowiazany jest przekazać referat w wyznaczonym terminie prowadzącemu. Student za referat może otrzymać maksymalnie 10 punktów. Student w ramach każdego z kolokwiów ma pięć zagadnień do omówienia. Za kolokwium może uzyskać maksymalnie 10 punktów. Punktacja odbywa się z dokładnością do 0,5 punkta. Przewiduje się jedną poprawę kolokwium. Na końcową ocenę z ćwiczeń składają się oceny z kolokwiów i ocena za referat.
Literatura
a) podstawowa:1. Kulisiewicz J. i in.: Chów i hodowla trzody chlewnej. Anna Rekiel (red.). Wydaw. SGGW, Warszawa 2005.
2. Jamroz D. (red.).: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. t.1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt. Wydaw. PWN, Warszawa 2001.
3. Jamroz D. Potkański A. (red.): Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. /t.2/ Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. Wydaw. PWN, Warszawa 2004.
4. Jamroz D. Potkański A., Chachułow J. (red.): Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. t.3. PWN, Warszawa 2004.
b) uzupełniająca:
1. Nałęcz-Tarwacka T.: Chów bydła w małym gospodarstwie. Wydaw. Mulico, 1997.
2. Rekiel A.. Chów świń w małym gospodarstwie. Wydaw. Mulico, 1997.
3. Zawadzki W., Dejnek J., Zięba D. (red.): Fizjologia zwierząt. Przewodnik do ćwiczeń, (NR 461). Wydaw. AR, Wrocław 2001.
4. Ziemiński R.: 1994. Chów zwierząt z zoohigieną. Wydaw. AR, Wrocław.