Maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym (E) MTRS15003
Treści programowe:
Wykład. Podstawowe wymagania stawiane maszynom i urządzeniom przemysłu spożywczego. Dozowniki. Maszyny do mycia, usuwania niejadalnych części oraz rozdrabniania surowców. Urządzenia do aglomerowania i formowania. Prasy. Urządzenia do rozdzielania mieszanin. Urządzenia do mieszania. Maszyny pakujące. Przeponowe i bezprzeponowe wymienniki ciepła: Wyparki. Instalacje wyparne. Suszarki: konwekcyjne, kontaktowe, promiennikowe, dielektryczne i sublimacyjne. Urządzenia do destylacji. Kolumny rektyfikacyjne. Absorbery. Adsorbery. Ekstraktory. Urządzenia do membranowego rozdzielania substancji. Krystalizatory.
Ćwiczenia. Obliczanie wybranych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Laboratorium. Budowa, zasada działania i badania wybranych maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Efekty kształcenia: znajomość budowy i działania oraz umiejętność obliczania maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa: 1. Lewicki P. (red.) (1999), Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. T 1 i 2, WNT, Warszawa. 2. Ziemba Z. (1993), Podstawy cieplnego utrwalania żywności, WNT, Warszawa. 3. Postolski J., Gruda Z. (1985), Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa. 4. Instrukcje laboratoryjne.
b) uzupełniająca: 1. Bandrowski J., Troniewski L. (1980), Destylacja i rektyfikacja, PWN, Warszawa. 2. Strumiłło Cz. (1983), Podstawy teorii i techniki suszenia, WNT, Warszawa.