Inżynieria procesowa w przemyśle spożywczym (E) MTRS15002
Treści programowe: Wykład. Rozdrabnianie. Sortowanie. Wytłaczanie i formowanie. Aglomeracja i brykietowanie. Wyciskanie cieczy. Rozdzielanie układów niejednorodnych. Filtracja. Fluidyzacja. Przepływy dwufazowe. Membranowe metody rozdzielania układów niejednorodnych. Mieszanie. Rozdrabnianie cieczy. Suszenie. Ekstrakcja i ługowanie. Podstawy krystalizacji. Zamrażanie i rozmrażanie żywności. Destylacja i rektyfikacja. Absorpcja. Adsorpcja.
Ćwiczenia. Rozwiązywanie zadań z zakresu inżynierii procesowej w przemyśle spożywczym.
Laboratorium; analiza sitowa, wpływ czasu rozdrabniania na skład granulometryczny i stopnień rozdrobnienia, opadanie swobodne i zakłócone ciał stałych w cieczy, fluidyzacja, filtracja przy stałym ciśnieniu, mieszanie w fazie ciekłej, miesienie ciasta, właściwości termofizyczne, wymiana ciepła, suszenie.
Efekty kształcenia: znajomość operacji i procesów jednostkowych, umiejętność ich obliczania oraz badania i opracowywania wyników.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa: 1. Lewicki P. (red.) (1999), Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. T 1 i 2, WNT, Warszawa. 2. Zarzycki R. (red.) (1980), Zadania rachunkowe z inżynierii chemicznej, WNT, Warszawa. 3. Instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych.
b) uzupełniająca: 1. Koch R., Noworyta A. (1998), Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej, WNT, Warszawa. 2. Pawłow K.G., Romankow P.G., Noskow A.A. (1982), Przykłady i zadania z zakresu aparatury i inżynierii chemicznej, WNT, Warszawa.