Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Semestr zimowy 2012/13
Semestr zimowy 2013/14
Mechanizacja produkcji zwierzęcej MTRN25003
Treści programowe:
Wykład
Rodzaje budynków i ich wyposażenie w hodowli bydła, trzody chlewnej i owiec. Budowa, działanie, eksploatacja maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz.
Urządzenia do usuwania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych.Budowa, działanie urządzeń do udoju i wstępnej obróbki mleka. Systemy w procesach technologicznych w produkcji zwierzęcej. Zagrożenia w produkcji zwierzęcej.
Ćwiczenia
Dobór parametrów w przygotowaniu i zadawaniu pasz.
Opracowanie założeń techniczno-technologiczych procesu: usuwania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych, udoju i wstępnej obróbki mleka.
Laboratoria
Wyznaczanie parametrów pracy maszyn i urządzeń:
- do przygotowania i zadawania pasz,
- do usuwania odchodów zwierzęcych,
- do udoju i wstępnej obróbki mleka.
Efekty kształcenia:Wiedza z zakresu techniki rolniczej. Rozumienia zasad działania maszyn; stosowania maszyn zgodnie z zaleceniami.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2013Z: | W cyklu 2010Z: | W cyklu 2012Z: | W cyklu 2011Z: |
Kryteria oceniania
Wykład
Dwa sprawdziany w terminach równomiernie rozłożonych w semestrze. Student ma prawo do jednej poprawy każdego ze sprawdzianów. Na sprawdzianie przewiduje się od 3 do 5 pytań. Odpowiedź na każde pytanie jest punktowane. Za wyczerpującą odpowiedź student może otrzymać maksymalnie 10 punktów. Z każdego sprawdzianu liczona jest suma punktów z poszczególnych odpowiedzi. Kryteria oceny każdego ze sprawdzianów są następujące: 2 - poniżej 51% max liczby punktów 3,0 - od 51% do 60% 3,5- od 61% do 70% 4,0 - od 71% do 80% 4,5 - od 81% do 90% 5,0 - od 91% do 100%. Warunkiem zaliczenia sprawdzianu jest uzyskanie przynajmniej oceny dostatecznej. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie wszystkich sprawdzianów. Ocena końcowa ustalana jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen ze sprawdzianów stosując następujące zasady zaokrąglania: 3,0 - średnia od 3,0 do 3,25 3,5 - średnia od 3,26 do 3,75 4,0- średnia od 3,76 do 4,25 4,5- średnia od 4,26 do 4,75 5,0- średnia powyżej 4,76
Ćwiczenia
Dwa sprawdziany w terminach równomiernie rozłożonych w semestrze. Student ma prawo do jednej poprawy każdego ze sprawdzianów. Na sprawdzianie przewiduje się od 3 do 5 pytań. Odpowiedź na każde pytanie jest punktowane. Za wyczerpującą odpowiedź student może otrzymać maksymalnie 10 punktów. Z każdego sprawdzianu liczona jest suma punktów z poszczególnych odpowiedzi. Kryteria oceny każdego ze sprawdzianów są następujące: 2 - poniżej 51% max liczby punktów 3,0 - od 51% do 60% 3,5- od 61% do 70% 4,0 - od 71% do 80% 4,5 - od 81% do 90% 5,0 - od 91% do 100%. Warunkiem zaliczenia sprawdzianu jest uzyskanie przynajmniej oceny dostatecznej. Student również otrzymuje na jednych z pierwszych zajęć do wykonania referat dotyczy zadania problemowego obejmującego zagadnienia wykładu. Referat jest oceniany przy zastosowaniu ogólnie przyjętej w regulaminie studiów skali ocen.
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie wszystkich sprawdzianów oraz oddanie referatu. Ocena końcowa ustalana jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen ze sprawdzianów oraz referatu stosując następujące zasady zaokrąglania: 3,0 - średnia od 3,0 do 3,25 3,5 - średnia od 3,26 do 3,75 4,0- średnia od 3,76 do 4,25 4,5- średnia od 4,26 do 4,75 5,0- średnia powyżej 4,76
Laboratoria
Na każdych zajęciach realizowane jest inne ćwiczenie. Każde ćwiczenie podlega zaliczeniu na ocenę. Z każdego ćwiczenia student wykonuje sprawozdanie zgodnie z wymogami określonymi w instrukcji do ćwiczenia. Sprawozdanie podlega zaliczeniu bez oceny. Na każdych zajęciach laboratoryjnych studenci piszą 15 minutowy sprawdzian z 3 pytań obejmujących materiał zawarty w instrukcji do laboratorium. Warunkiem zaliczenia laboratorium są pozytywne oceny ze wszystkich sprawdzianów (wszystkich ćwiczeń) oraz zaliczone wszystkie sprawozdania. Ocena końcowa ustalana jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych stosując następujące zasady zaokrąglania: 3,0 - średnia od 3,0 do 3,25; 3,5 - średnia od 3,26 do 3,75; 4,0- średnia od 3,76 do 4,25; 4,5- średnia od 4,26 do 4,75; 5,0- średnia powyżej 4,76.
Literatura
a) podstawowa:
1.Kuczewski J., Waszkiewicz Cz.: Mechanizacja rolnictwa: maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej. SGGW, Warszawa, 1997.
2. Kwieciński A.: Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa, 1984.
3. Pele K., Zdun K.: Mechanizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa, 1989.
b) uzupełniająca:
1.Chachuła J.: Produkcja zwierzęca. SGGW, Warszawa, 1985.
2.Żuk J.: Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej w gospodarstwach indywidualnych. PWRiL, Warszawa, 1977.