Eksploatacja maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa spożywczego MTRN05042
Treści programowe:
Wykład: Charakterystyka warstwy wierzchniej. Tarcie,jego rodzaje i teorie tarcia. Smary plastyczne i stałe, ich właściwości i klasyfikacja. Oleje smarowe, ich właściwości i klasyfikacje. Sposoby smarowania. Zużycie trybologiczne i nietribologiczne. Podstawy niezawodności maszyn. Hałas i metody ochrony przed hałasem. Agregatownie maszyn rolniczych. Obsługa oraz koszty eksploatacji maszyn.
Ćwiczenia: Opracowanie analizy technicznej, eksploatacyjnej i ekonomicznej, związanego z problemami właściwej eksploatacji i użytkowania wybranych maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa spożywczego oraz prezentacja zadanego problemu.
Laboratorium: Oznaczania właściwości materiałów i płynów eksploatacyjnych. Badania eksploatacyjne wybranych maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa spożywczego.
Efekty kształcenia: Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu obsługi i eksploatacji maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa spożywczego.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1. Kuczewski J., Majewski Z.; Eksploatacja maszyn rolniczych WSiP 1999.
2.Michalski R., Niziński S.: Podstawy eksploatacji obiektów technicznych. WNT, Warszawa, 1996.
3.Orzeł S.: Eksploatacja rolniczych środków technicznych. Wydawnictwo Art. Warszawa 1997.
4.Praca zbiorowa. Wybrane zagadnienia regulacji i obsługi maszyn rolniczych. Wyd. SGGW. Warszawa 1993.
5.Hebda M. Wachal M.: Trybologia. WNT, Warszawa 1999.
6.Żółtowski B.: Podstawy diagnostyki maszyn. Bydgoszcz 1996.
b) uzupełniająca:
1. Legutko S.: Eksploatacja maszyn. Wydawnictwo Politechniki poznańskiej. Poznań 2007.
1.Muzalewski A.; Koszty eksploatacji maszyn rolniczych - nr 23, IBMER, Warszawa 2008..
2.Pytko S. Lewitowicz J.: Zagadnienia tarcia i zużycia. Wybrane problemy trybologiczne. PWN, Warszawa 1990.