Semestr zimowy 2012/13
Semestr zimowy 2013/14
Eksploatacja maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa spożywczego MTRN05039B
Wprowadzenie do eksploatacji. System produkcyjny i jego warunkowania. Zasady techniczne i technologiczne użytkowania maszyn i urządzeń. Dobór parametrów użytkowania maszyn i urządzeń. Procesy technologiczne w rolnictwie, leśnictwie i przetwórstwie spożywczym. Zasady zapewnienia gotowości technicznej parku maszynowego. Trwałości niezawodności maszyn. Obsługa techniczna. Diagnostyka techniczna. Charakterystyka warstwy wierzchniej. Tarcie i jego rodzaje tarcia. Zużycie trybologiczne i nietribologiczne. Smarowanie. Smary plastyczne i stałe. Oleje smarowe. Przechowywanie maszyn. Recykling. Systemy informatyczne w utrzymaniu stanu technicznego maszyn. Podstawy niezawodności maszyn. Hałas i metody ochrony przed hałasem. Zasady właściwej eksploatacji wybranych maszyn rolniczych, leśnych i przetwórstwa spożywczego. Agregatownie maszyn rolnych. Obsługa oraz koszty eksploatacyjne maszyn.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład
Dwa sprawdziany w terminach równomiernie rozłożonych w semestrze. Student ma prawo do jednej poprawy każdego ze sprawdzianów. Na sprawdzianie przewiduje się od 3 do 5 pytań. Odpowiedź na każde pytanie jest punktowane. Za wyczerpującą odpowiedź student może otrzymać maksymalnie 10 punktów. Z każdego sprawdzianu liczona jest suma punktów z poszczególnych odpowiedzi. Kryteria oceny każdego ze sprawdzianów są następujące: 2 - poniżej 51% max liczby punktów 3,0 - od 51% do 60% 3,5- od 61% do 70% 4,0 - od 71% do 80% 4,5 - od 81% do 90% 5,0 - od 91% do 100%. Warunkiem zaliczenia sprawdzianu jest uzyskanie przynajmniej oceny dostatecznej. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie wszystkich sprawdzianów. Ocena końcowa ustalana jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen ze sprawdzianów stosując następujące zasady zaokrąglania: 3,0 - średnia od 3,0 do 3,25 3,5 - średnia od 3,26 do 3,75 4,0- średnia od 3,76 do 4,25 4,5- średnia od 4,26 do 4,75 5,0- średnia powyżej 4,76
Ćwiczenia
Dwa sprawdziany w terminach równomiernie rozłożonych w semestrze. Student ma prawo do jednej poprawy każdego ze sprawdzianów. Na sprawdzianie przewiduje się od 3 do 5 pytań. Odpowiedź na każde pytanie jest punktowane. Za wyczerpującą odpowiedź student może otrzymać maksymalnie 10 punktów. Z każdego sprawdzianu liczona jest suma punktów z poszczególnych odpowiedzi. Kryteria oceny każdego ze sprawdzianów są następujące: 2 - poniżej 51% max liczby punktów 3,0 - od 51% do 60% 3,5- od 61% do 70% 4,0 - od 71% do 80% 4,5 - od 81% do 90% 5,0 - od 91% do 100%. Warunkiem zaliczenia sprawdzianu jest uzyskanie przynajmniej oceny dostatecznej. Student również otrzymuje na jednych z pierwszych zajęć do wykonania referat dotyczy zadania problemowego obejmującego zagadnienia wykładu. Referat jest oceniany przy zastosowaniu ogólnie przyjętej w regulaminie studiów skali ocen.
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie wszystkich sprawdzianów oraz oddanie referatu. Ocena końcowa ustalana jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen ze sprawdzianów oraz referatu stosując następujące zasady zaokrąglania: 3,0 - średnia od 3,0 do 3,25 3,5 - średnia od 3,26 do 3,75 4,0- średnia od 3,76 do 4,25 4,5- średnia od 4,26 do 4,75 5,0- średnia powyżej 4,76
Laboratoria
Na każdych zajęciach realizowane jest inne ćwiczenie. Każde ćwiczenie podlega zaliczeniu na ocenę. Z każdego ćwiczenia student wykonuje sprawozdanie zgodnie z wymogami określonymi w instrukcji do ćwiczenia. Sprawozdanie podlega zaliczeniu bez oceny. Na każdych zajęciach laboratoryjnych studenci piszą 15 minutowy sprawdzian z 3 pytań obejmujących materiał zawarty w instrukcji do laboratorium. Warunkiem zaliczenia laboratorium są pozytywne oceny ze wszystkich sprawdzianów (wszystkich ćwiczeń) oraz zaliczone wszystkie sprawozdania. Ocena końcowa ustalana jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych stosując następujące zasady zaokrąglania: 3,0 - średnia od 3,0 do 3,25; 3,5 - średnia od 3,26 do 3,75; 4,0- średnia od 3,76 do 4,25; 4,5- średnia od 4,26 do 4,75; 5,0- średnia powyżej 4,76.
Literatura
Podstawowa:
1. Kuczewski J., Majewski Z.; Eksploatacja maszyn rolniczych WSiP 1999. 2. Legutko S.: Eksploatacja maszyn. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznan 2007. 3. Muzalewski A.; Koszty eksploatacji maszyn rolniczych - nr 24, IBMER, Warszawa 2009. 4. Podniało A.: Paliwa oleje i smary w ekologicznej eksploatacji. WNT, 2002. 5. Beran E., Biodegradowalność jako nowe kryterium w ocenie jakości olejów smarowych. Przemysł Chemiczny, 2005, nr 84/5, s.320-328.
Uzupełniająca:
1. Hebda M. Wachal M.: Trybologia. WNT, Warszawa 1999. 2. Kwinta W., Rynek środków smarowych. Energia Gigawat. 2006, nr 4, s. 51-56. 3. Katalog Oil Mobil Poland, 2008. 4. Kazmierczak J. Eksploatacja systemów technicznych, Wydawnictwo Politechniki Ślaskiej, Gliwice 2000.