Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego MTRN04029
Treści programowe:
Wykład
Podstawowe wymagania stawiane maszynom i aparatom przemysłu spożywczego. Maszyny do mycia, usuwania niejadalnych części oraz rozdrabniania surowców. Urządzenia do aglomerowania i formowania. Urządzenia do rozdzielania mieszanin. Prasy. Urządzenia do mieszania. Podstawowe typy aparatów do procesów cieplnych. Urządzenia do zamrażania i rozmrażania żywności. Aparaty do zagęszczania produktów ciekłych. Suszarki konwekcyjne, kontaktowe i inne. Ekstraktory. Urządzenia do destylacji i rektyfikacji.
Laboratorium
Budowa, zasada działania i regulacja następujących maszyn i aparatów: pompy, cyklonu, prasy filtracyjnej, miesiarki, rozdrabniaczy, granulatorów, dozownika wstrząsowego, przenosnika płytkowego, obieraczki, krajalnicy, wilka i wymiennika płytowego.
Efekty kształcenia:
Rozumienie budowy i zasad działania maszyn i urządzeń przetwórstwa spożywczego, a także ich doboru zgodnie z zaleceniami technologów.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1. Lewicki P. (red.): Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. T 1 i 2. WNT, Warszawa 1990.
2. Ziemba Z.: Podstawy cieplnego utrwalania żywności. WNT, Warszawa 1993.
3. Postolski J., Gruda Z.: Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa 1985.
b) uzupełniająca:
1. Pikoń J.: Aparatura chemiczna. PWN, Warszawa 1978.
2. Bandrowski J., Troniewski L.: Destylacja i rektyfikacja. PWN, Warszawa 1980.
3. Strumiłło Cz.: Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa 1983.