Semestr zimowy 2012/13
Produkcja zwierzęca MKTRS01006
Wykłady: Podstawy hodowli, chowu i żywienia zwierząt. Kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Typy użytkowe i rasy. Reprodukcja stada. Ocena produkcyjności zwierząt. Budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich, pobieranie pokarmu, trawienie, wchłanianie, przemiana materii i składników mineralnych. Zoohigiena zwierząt gospodarskich.
Ćwiczenia: Wybrane zagadnienia z utrzymania zwierząt w odniesieniu do różnych typów produkcji. Fizjologia przemian biochemicznych związanych z żywieniem różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Ocena wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
- ma podstawową wiedzę w zakresie technologii stosowanych w produkcji zwierząt,
- posiada umiejętność opracowania koncepcji wybranych technolog w przodukcji zwierząt,
- potrafi wykorzystać poznane metody i technologie w produkcji zwierząt,
- potrafi pracować w zespole
Kryteria oceniania
Wykład: Kolokwium w formie pisemnego testu, przeprowadzanego na przedostatnim wykładzie. Student w ramach kolokwium zaliczającego wykład zobowiazany jest do rozwiązania testu, za który łącznie może uzyskać maksymalnie 30 punktów. Punktacja odbywa się z dokładnością do 0,5 punkta.
Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczen odbywa się w ramach kolokwium oraz na podstawie
referatu. Student zobowiazany jest przekazać referat w wyznaczonym terminie prowadzącemu. Student za referat może otrzymać maksymalnie 10 punktów. Student w ramach każdego z kolokwiów ma pięć zagadnień do omówienia. Za kolokwium może uzyskać maksymalnie 10 punktów. Punktacja odbywa się z dokładnością do 0,5 punkta. Przewiduje się jedną poprawę kolokwium. Na końcową ocenę z ćwiczeń składają się oceny z kolokwiów i ocena za referat.
Literatura
1. Kulisiewicz J. i in.: Chów i hodowla trzody chlewnej. Anna Rekiel (red.). Wydaw. SGGW, Warszawa 2005.
2. Jamroz D. (red.).: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. t.1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt. Wydaw. PWN, Warszawa 2001.
3. Jamroz D. Potkański A. (red.): Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. /t.2/ Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. Wydaw. PWN, Warszawa 2004.
4. Jamroz D. Potkański A., Chachułow J. (red.): Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. t.3. PWN, Warszawa 2004.
5. Nałęcz-Tarwacka T.: Chów bydła w małym gospodarstwie. Wydaw. Mulico, 1997.