Maszyny i urządzenia chłodnicze II MBM2S33009
Zagadnienia termodynamiki obiegów lewobieżnych. Obieg gazowy Joule'a. Obieg parowy Lindego. Efektywność energetyczna układów chłodniczych COP.
Urządzenia chłodnicze parowe sprężarkowe jednostopniowe. Wpływ podstawowych paranetrów roboczych na pracę urządzenia: temperatury parowania, skraplania, dochłodzenia ciekłego czynnika oraz przegrzania zasysanej pary. Zastosowanie wewnętrznej wymiany ciepła. Dwustopniowe sprężanie oraz dwustopniowe dławienie. Analiza obiegów urządzeń chłodniczych sprężarkowych jedno- i
dwustopniowych. Obiegi kaskadowe.
Własności termodynamiczne oraz termokinetyczne czynników chłodniczych i nośników ciepła oraz ich wpływ na efektywność energetyczną układów chłodniczych. Oleje stosowane w chłodnictwie.
Sprężarki chłodnicze: tłokowe, śrubowe, łopatkowe, spiralne. Obieg sprężarki śrubowej z ekonomizerem. Charakterystyka chlodniczych wymienników ciepła: parowników, skraplaczy i wymienników wspomagających. Zasilanie parowników chłodniczych.
Podstawy termodynamiki roztworów. Obiegi urządzeń sorpcyjnych: absorpcyjnych amoniakalno-wodnych; bromolitowych. Adsorpcyjne urządzenia chłodnicze.
Urządzenia strumienicowe w zastosowaniu do klimatyzacji.
Chłodnictwo termoelektryczne. Dedykowane wymienniki ciepła. Układy zasilania urządzeń termoelektrycznych.
Podstawy termodynamiczne techniki niskich temperatur: obiegi Lindego, Claude'a, Kapicy. Wyposażenie pomocnicze układow skraplania gazów.
Laboratorium:
1. Analiza efektywności energetycznej układu chłodniczego sprężarkowego, wraz z identyfikacją parametrów roboczych w punktach charakterystycznych układu.
2. Analiza pracy centrali klimatyzacyjnej,
3. Analiza pracy parownika chłodniczego zasilanego termostatycznym zaworem rozprężnym.
4. Ocena pracy dwustanowych elementów automatyki chłodniczej.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student:
- opisuje podstawowe przemiany obiegów chłodniczych;
- definiuje podstawowe pojęcia z zakresu techniki chłodniczej;
- wykonuje podstawowe obliczenia klasycznych obiegów chłodniczych;
- zna budowę oraz zasadę działania sprężarek oraz chłodniczych wymienników ciepła.
Kryteria oceniania
Wykład: Zaliczenie sprawdzianu zawierającego pytania teoretyczne, przykłady i zadania pokrywające zakres treści programowych zawartych w sylabusie oraz w wymaganiach egzaminacyjnych przeprowadzanego na przedostatnim wykładzie. Sprawdzian składa się z max. 5 zadań o różnym stopniu trudności. Każde z zadań punktowane jest osobno. Suma punktów, znormalizowana w skali 0-100% decyduje o uzyskanej ocenie. Przeprowadzane jest jedno kolokwium w ostatnim tygodniu semestru. ocena 0 –50% : 2.0 51 – 60% : 3.0 61–70% : 3.5 71 – 80% : 4.0 81 – 90% : 4.5 91 – 100% : 5.0
Ćwiczenia: Zaliczenie kolokwium z zakresu materiału przedstawianego na ćwiczeniach sprawdzającego umiejętności rozwiązywania podstawowych zadań rachunkowych. Max. 4 zadania o różnym stopniu trudności. Każde z zadań punktowane jest osobno. Suma punktów, znormalizowana w skali 0-100% decyduje o uzyskanej ocenie. 0 –50% : 2.0 51 – 60% : 3.0 61–70% : 3.5 71 – 80% : 4.0 81 – 90% : 4.5 91 – 100% : 5.0. Przeprowadzane jest jedno kolokwium poprawkowe w przedostatnim tygodniu semestru.
Laboratorium: Zaliczenie laboratorium uzyskuje się na podstawie - odrobienia planowanych ćwiczeń, - zaliczenia krótkich pisemnych sprawdzianów przeprowadzonych przed każdym spotkaniem (2 pytania) - przedłożenia poprawnie sporządzonego sprawozdania z każdego tematu Ocena końcowa jest średnią z ocen otrzymanych ze sprawdzianów. Ocena 0 –50% : 2.0 51 – 60% : 3.0 61–70% : 3.5 71 – 80% : 4.0 81 – 90% : 4.5 91 – 100% : 5.0
Projekt: realizacja jednego z tematow projektowych podanych przez prowadzącego wraz z prezentacją rezultatów projektu w formie seminarium. Zaliczenie projektu uzyskuje się na podstawie oceny jakościowej rezultatów projektu (w 75%) oraz oceny jakości prezentacji (w 25%).
Literatura
1. Gutkowski K.M., Butrymowicz D.: Chłodnictwo i klimatyzacja, WNT, Warszawa, 2007.
2. Bohdal T., Charun H., Czapp M.: Urządzenia chłodnicze sprężarkowe parowe, WNT, Warszawa, 2004.
3. Kalinowski K. i in.: Amoniakalne urządzenia chłodnicze, tom 1, MASTA, Gdańsk, 2000.
4. Bonca Z., Butrymowicz D., Targański W., Hajduk T.: Nowe czynniki chłodnicze i nośniki ciepła, MASTA, Gdańsk, 2004.