Semestr letni 2008/09
Semestr letni 2009/10
Semestr zimowy 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Semestr letni 2014/15
Semestr letni 2015/16
Semestr letni 2016/17
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
Semestr letni 2019/2020
Zarządzanie produkcją i usługami KS06158
Treści programowe:
zakres zarządzania produkcją; elementy systemu produkcyjnego, struktura procesu produkcyjnego i rodzaje operacji, produkcyjnych; zakres przygotowania produkcji; cykl życia produktu; klasyfikacja procesów produkcyjnych; typy, formy i odmiany produkcji; rozmieszczenie obiektów produkcyjnych; struktura cyklu produkcyjnego; zarządzanie zapasami; czynniki wpływające na stan produkcji w toku; przyczyny utrzymywania zapasów; planowanie potrzeb materiałowych; nowoczesne podejścia w sterowaniu produkcją – system Just in Time i Kanban; założenia Lean Manufactoring; rola usług w gospodarce, cechy i atrybuty działalności usługowej, istota projektowania usług, ocena jakości usług.
Efekty kształcenia:
nabycie przez studentów umiejętności planowania nowego produktu (wyrobu, usługi); umiejętność organizacji i sterowania procesem produkcyjnym wyrobu; praktyczne umiejętności projektowania procesów świadczenia usług.
E-learning
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2011L: | W cyklu 2010L: | W cyklu 2013L: | W cyklu 2017L: | W cyklu 2009L: | W cyklu 2019L: | W cyklu 2012L: | W cyklu 2016L: | W cyklu 2018L: | W cyklu 2015L: | W cyklu 2014L: |
Literatura
a) podstawowa:
A. P. Muhlemann i in., Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 2001.
D. Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa 2007.
I. Durlik, Inżynieria zarządzania cz. 1, Wydaw. PLACET, Warszawa 2004
b) uzupełniająca:
E. Pająk, Zarządzanie produkcją: produkt technologia, organizacja, Wydaw. Naukowe PWN, Warszawa 2010.
W. Kubiński, Inżynieria i technologie produkcji, AGH Ucz. M. Brzeziński i in., Organizacja i sterowanie produkcją, "Placet", Warszawa 2002.