Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Semestr letni 2014/15
Semestr letni 2015/16
Semestr letni 2016/17
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
Wprowadzenie do biotechnologii KN04564
Treści programowe:Tło historyczne: historia wykorzystania mikroorganizmów w przemyśle, medycynie, rolnictwie i środowisku – rozwój biotechnologii. Podstawowe zagadnienia biotechnologiczne. Przemysłowe szczepy komórkowe i mikroorganizmy. Podstawowe koncepcje metabolizmu w żywych komórkach – przemiany chemiczne i energetyczne. Bioprodukty. Przykładowe procesy biotechnologiczne.
Efekty kształcenia:
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2011L: | W cyklu 2013L: | W cyklu 2017L: | W cyklu 2016L: | W cyklu 2012L: | W cyklu 2014L: |
Literatura
1. W.Bednarski, J.Fiedurek (pr. zbiorowa): „Podstawy biotechnologii przemysłowej”, WNT, Warszawa 2007
2. W. Bednarski, A. Reps (pr. Zbiorowa): „Biotechnologia żywności” , WNT, Warszawa 2001
3. U.E.Viersturs, I.A.Szmite, A.W.Zilewicz: „Biotechnologia: substancje biologicznie czynne, technologia, aparatura”, WNT, Warszawa 1992
4. E.Klimiuk, M.Łebkowska: „Biotechnologia w ochronie środowiska”, PWN, Warszawa 2003
5. K.W.Szewczyk: „Technologia biochemiczna”, OW Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003
6. B.Zyska, Z.Żakowska (pr. zbiorowa): „Mikrobiologia materiałów”, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź 2005
7. S.Russel: „Biotechnologia”, PWN, Warszawa 1990
8. M.K.Błaszczyk: „Mikroorganizmy w ochronie środowiska”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
9. A.Jędrczak: „Biologiczne przetwarzanie odpadów”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007