Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2012/13
Język obcy (niemiecki - poziom B1) I23000d
Treści programowe:
1. sytuacje językowe:opinie na temat potraw kuchni niemieckiej, opis spędzania weekendowego wieczoru, rozmowa z kelnerem na temat oferty przedstawionej w karcie dań, na podstawie zdjęć opis filmu, przeprowadzenie wywiadu na temat filmu niemieckiego, niemieckich aktorów, 2. słownictwo:niemieckie potrawy i produkty spożywcze,rodzaje filmów, nazwy osób pracujących w branży filmowej,3. treści realioznawcze: typowe niemieckie potrawy,możliwości spędzania wolnego czasu , znani niemieccy aktorzy i reżyserzy 4. zagadnienia gramatyczne: strona bierna, zdania przydawkowe,spójniki współrzędne: aber, denn, darum, deswegen, daher, spójniki podrzędne: weil, da, obwohl, trotzdem, dennoch, zależne zdania pytające 5. sprawność pisania: sporządzenie listy potraw i napojów, napisanie przepisu kulinarnego,mój ulubiony aktor/aktorka – opis osoby, streszczenie obejrzanego filmu
Efekty kształcenia: posługiwanie się językiem na poziomie B1 w obszarze komunikacji codziennej oraz w życiu zawodowym
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2010Z: | W cyklu 2012Z: |
Literatura
a) podstawowa:
1.em-Brückenkurs Deutsch als Fremdsprache für die Mittelstufe, Max Huber Verlag, Ismaning 2000
b) uzupełniająca:
1.Dreyer,Schmitt - Lehr-und Übungsbuch der deutschen Grammatik, Verlag für Deutsch, Ismaning 2000
2.J.Suchocki - Gelernt ist gelernt.Testy ćwiczeniowe z języka niemieckiego, Politechnika Białostocka, Białystok 2004
3.S.Bęza - Nowe repetytorium z gramatyki języka niemieckiego, PWN, Warszawa 1998