Semestr zimowy 2019/2020
Semestr zimowy 2020/2021
Semestr zimowy 2021/2022
Dezodoryzacja BT2214
WYKŁAD: Wprowadzenie do percepcji węchowej. Opis zapachu tj. stężenie, próg wyczuwalności węchowej, intensywność, skala hedoniczna. Chemia odorantów, prężność par, rozpuszczalnośc w wodzie, chemiczne oraz biologiczne metody utleniania. Związki odorotwórcze, progi wyczuwalności węchowej, źródła emisji. Aspekty zdrowotne ekspozycji na związki odorotwórcze. Oddziaływanie zapachowe wybranych obiektów, uciążliwość zapachowa, propagacja odorantów w powietrzu a modele matematyczne.
PRACOWNIA SPECJALISTYCZNA: Zasady przygotowania oraz poboru prób odorantów do oceny z wykorzystaniem olfaktometrii dynamicznej zgodnie z normą PN_EN_13725_2007. Opracowanie raportu oddziaływania zapachowego wybranego źródła związków odorotwórczych.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2020Z: | W cyklu 2021Z: | W cyklu 2019Z: |
Efekty kształcenia
Student:
- posiada szczegółową wiedzę dotyczącą dezodoryzacji gazów odlotowych oraz oceny zapachowej jakości powietrza;
- potrafi pobierać próby powietrza zanieczyszczonego odorantami zgodnie z przyjętymi standardami;
- wykorzystuje olfaktometrię dynamiczną do oceny zapachowej jakości powietrza;
- rozumie pozatechniczne skutki emisji związków odorotwórczych i potencjalnego oddziaływania na środowisko w danych punktach receptorowych
Kryteria oceniania
WYKŁADY:
zaliczenie odbywa się w oparciu o sprawdzian pisemny (pytania otwarte i zamknięte), ocena końcowa jest ustalana na podstawie procentowej liczby punktów uzyskanych ze sprawdzianu, zgodnie z następującymi zasadami:
2,0 poniżej 50%
3,0 51 - 60%
3,5 61 - 70%
4,0 71 - 80%
4,5 81 - 90%
5,0 91 - 100%
PRACOWNIA SPECJALISTYCZNA:
podstawą zaliczenia jest opracowanie raportu oddziaływania zapachowego wybranego źródła związków odorotwórczych i jego ustna prezentacja, ocena końcowa jest ustalana na podstawie procentowej liczby punktów uzyskanych za wykonanie raportu oraz jego prezentacji, zgodnie z następującymi zasadami:
2,0 poniżej 50%
3,0 51 - 60%
3,5 61 - 70%
4,0 71 - 80%
4,5 81 - 90%
5,0 91 - 100%
Literatura
a) podstawowa:
1. Belgiorno V., Naddeo V., Zarra T., Odour impact assessment handbook. Chichester: John Wiley a. Sons, 2013.
2. Kośmider J. i in., Odory. Warszawa: Wydaw. Naukowe PWN, 2012.
3. Szynkowska M.I., Zwoździak J. (red). Współczesna problematyka odorów, Warszawa: Wydawnictwa Naukowo_Techniczne, 2010
b) uzupełniająca:
1.Konieczyński J. "Ochrona powietrza przed szkodliwymi gazami: metody, aparatura i instalacje" Wydaw. Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2004 r.
2.Warych J. „Oczyszczanie gazów: procesy i aparatura”, Wydaw. Naukowo-Techniczne, Warszawa 1998.
3. Kośmider J. (red.), Sensoryczne metody oceny zapachowej jakości powietrza i skuteczności dezodoryzacji. Szczecin: Wydaw. Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, 1991
4. Warych J. „Oczyszczanie gazów: procesy i aparatura”, Wydaw. Naukowo-Techniczne, Warszawa 1998.