Inżynieria Rolno-Spożywcza i Leśna , stacjonarne , drugiego stopnia (IRSiLM) | |
drugiego stopnia, poziom kwalifikacji - 7 stacjonarne, 1,5 roku, 90 punktów ECTS, w tym 2 - tygodniowa praktyka zawodowa w wymiarze 2 punktów ECTS Język: polski | Spis treści: Opis ogólny
Brak opisu dla tego programu.
|
Przyznawane kwalifikacje:
Dalsze studia:
Uprawnienia zawodowe:
Warunki przyjęcia
posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych, pozytywny wynik postępowania rekrutacyjnego
Efekty kształcenia
Uwaga, istnieje więcej niż jedna wersja tego pola. Kliknij poniżej i wybierz wersję, którą chcesz wyświetlić:
Uchwała Nr 140/VIII/XV/2017 senatu politechniki Białostockiej z dnia 22 czerwca 2017 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla studiów o profilu ogólnoakademickim prowadzonych w Politechnice Białostockiej na kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna drugiego stopnia
Symbol - Efekty kształcenia dla kierunku studiówinżynieria rolno-spożywcza i leśna. Po ukończeniu studiów drugiego stopnia na kierunku studiów inżynieria rolno-spożywcza i leśna absolwent posiada wiedzę, umiejętności oraz kompetencje społeczne w poniższym zakresie - Odniesienie do charakterystyki II stopnia poziomu 7 PRK efektów kształcenia w obszarze nauk technicznych oraz kompetencji inżynierskich
Wiedza: absolwent zna i rozumie
IR2_W01 - w pogłębionym stopniu – zagadnienia z wybranych działów matematyki i ich możliwości zastosowania w doświadczalnictwie rolniczym, spożywczym oraz do opisu zjawisk fizycznych, cieplnych, przepływowych występujących w przetwórstwie rolno-spożywczym i leśnictwie - P7S_WG
IR2_W02 - w pogłębionym stopniu – budowę, zasady funkcjonowania i eksploatacji nowoczesnych maszyn i urządzeń występujących w przetwórstwie spożywczym, rolnictwie, ogrodnictwie i leśnictwie - P7S_WG
IR2_W03 - w pogłębionym stopniu – wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej – konieczne do zrozumienia procesów mechanicznych, cieplnych, przepływowych, fermentacyjnych, mikrobiologicznych występujących w przetwórstwie rolno-spożywczym i leśnictwie - P7S_WG
IR2_W04 - najnowsze kierunki rozwoju i technologie występujące w rolnictwie, leśnictwie i przetwórstwie żywności - P7S_WG
IR2_W05 - w pogłębionym stopniu – podstawowe metody analiz fizyko-chemicznych, toksykologicznych surowców i produktów rolno-spożywczych oraz biopaliw - P7S_WG
IR2_W06 - w pogłębionym stopniu – najnowsze metody zagospodarowania produktów ubocznych przetwórstwa rolno-spożywczego oraz metody wytwarzania energii ze źródeł odnawialnych - P7S_WG
IR2_W07 - procesy i zjawiska zachodzące w systemach technicznych występujących w przetwórstwie żywności, rolnictwie, leśnictwie i energetyce odnawialnej - P7S_WG
IR2_W08 - w pogłębionym stopniu – uwarunkowania prawne i ekonomiczne funkcjonowania podmiotów w zakresie rolnictwa, leśnictwa, produkcji żywności oraz energii odnawialnej - P7S_WK
IR2_W09 - ogólne zasady tworzenia i funkcjonowania form indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie rolnictwa, leśnictwa, produkcji żywności i energii odnawialnej - P7S_WK
Umiejętności: absolwent potrafi
IR2_U01 - właściwie zaplanować eksperymenty i doświadczenia w obrębie rolnictwa, leśnictwa i przetwórstwa spożywczego, interpretować ich wyniki i na tej podstawie twórczo wyciągać wnioski - P7S_UW
IR2_U02 - Wykorzystać metody analityczne do modelowania przebiegu zjawisk mechanicznych, fizycznych, cieplnych i przepływowych występujących w przetwórstwie rolno-spożywczym i leśnictwie - P7S_UW
IR2_U03 - właściwie dobierać źródła oraz informacje z nich pochodzące odnośnie innowacji pojawiających się w rolnictwie, leśnictwie, przetwórstwie spożywczym i energetyce odnawialnej, dokonywać ich krytycznej analizy, syntezy oraz oceny tych informacji - P7S_UW
IR2_U04 - posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, z wykorzystaniem specjalistycznej terminologii z zakresu rolnictwa, leśnictwa, przetwórstwa spożywczego i energetyki odnawialnej - P7S_UK
IR2_U05 - właściwie dobierać i wykorzystywać poznane metody i narzędzia, w tym zaawansowane techniki informacyjno – komunikacyjne (ICT), symulacyjne i eksperymentalne w trakcie rozwiązywania złożonych problemów inżynierskich i badawczych występujących w rolnictwie, leśnictwie, przetwórstwie spożywczym i energetyce odnawialnej, i proponować ich usprawnienia lub alternatywne rozwiązania - P7S_UW
IR2_U06 - dokonywać krytycznej analizy i oceny rozwiązań technicznych i organizacyjnych dotyczących zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych, pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych, metodami zarządzania jakością w przetwórstwie rolno-spożywczym oraz zaproponować własne usprawnienia- P7S_UW
IR2_U07 - planować i przeprowadzać zaawansowane eksperymenty, w tym pomiary parametrów techniczno-technologicznych oraz eksploatacyjnych maszyn i urządzeń wykorzystywanych w rolnictwie, leśnictwie, przetwórstwie spożywczym i energetyce odnawialnej, interpretować uzyskane wyniki oraz wyciągać wnioski - P7S_UW
IR2_U08 - identyfikować problemy, formułować i testować hipotezy badawcze w zakresie rolnictwa, leśnictwa, przetwórstwa spożywczego i energetyki odnawialnej, a także dostrzegać aspekty systemowe i pozatechniczne przy ich rozwiązywaniu - P7S_UW
IR2_U09 - dokonywać oceny ekonomicznej proponowanych rozwiązań technicznych i technologicznych z zakresu rolnictwa, leśnictwa, przetwórstwa spożywczego i energetyki odnawialnej - P7S_UW
IR2_U10 - zaplanować i wykonać badania fizykochemiczne, toksykologiczne, mikrobiologiczne surowców i produktów rolno-spożywczych oraz odpadowych z wykorzystaniem specjalistycznej aparatury naukowo-badawczej - P7S_UW
IR2_U11 - zaprojektować, zgodnie z założoną specyfikacją, adekwatne do potrzeb i możliwości technologie nawożenia w rolnictwie, ogrodnictwie i technologie zagospodarowania odpadów rolno-spożywczych i leśnych oraz technologie w przetwórstwie spożywczym, używając odpowiednio dobranych metod, technik, narzędzi i materiałów - P7S_UW
IR2_U12 - wypracować, założenia zgodne z zaplanowaną specyfikacją, innowacyjne rozwiązania urządzeń, obiektów, systemów lub nowych produktów w rolnictwie, leśnictwie, przetwórstwie spożywczym i energetyce odnawialnej, używając odpowiednio dobranych metod, technik, narzędzi i materiałów - P7S_UW
IR2_U13 - świadomie i umiejętnie wykorzystać dostępne mechanizmy finansowe i środki pomocowe przy projektowaniu i wdrażaniu własnych innowacyjnych rozwiązań technicznych, obiektów, systemów lub nowych produktów w rolnictwie, leśnictwie, przetwórstwie spożywczym i energetyce odnawialnej - P7S_UW
IR2_U14 - korzystać z literatury naukowej, czasopism branżowych, norm przedmiotowych, aktów prawnych, internetowych baz danych zarówno w języku polskim jak i obcym; właściwie interpretować pozyskane informacje, wykorzystywać zdobytą wiedzę, a także wyciągać wnioski oraz formułować, prezentować i wyczerpująco uzasadniać opinie - P7S_UW
IR2_U15 - działać w sposób przedsiębiorczy poprzez dokształcanie się i podnoszenia kompetencji zawodowych oraz inicjowanie działań mających na celu wykorzystywanie swojej wiedzy i umiejętności - P7S_UU
IR2_U16 - działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role - P7S_UO
Kompetencje społeczne: absolwent jest gotów do
IR2_K01 - analizy treści pozyskiwanych z różnych źródeł oraz do krytycznej oceny możliwości ich wykorzystania w pracy zawodowej oraz życiu prywatnym - P7S_KK
IR2_K02 - wykorzystania wiedzy do kształtowania świadomości społecznej, zawodowej i etycznej oraz brania odpowiedzialności za swoje postępowanie - P7S_KK
IR2_K03 - formułowania i przekazywania społeczeństwu informacji i opinii dotyczących osiągnięć naukowych i innych aspektów działalności inżyniera; podejmuje starania, aby przekazać społeczeństwu takie informacje i opinie w sposób powszechnie zrozumiały, przedstawiając różne punkty widzenia - P7S_KO
IR2_K04 - rzetelnego wykonywania założonych lub powierzonych obowiązków zawodowych mając na uwadze uwarunkowania społeczne otaczającego środowiska - P7S_KR
IR2_K05 - świadomego stosowania pozatechnicznych aspektów działalności inżynierskiej oraz uwzględnienia jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje - P7S_KR
IR2_K06 - stosowania i przestrzegania zasad etyki zawodowej oraz zachowywania się w sposób profesjonalny podczas wykonywania obowiązków służbowych i wymagania tego od innych - P7S_KR