Inżynieria Rolno-Spożywcza, studia stacjonarne, I stopnia (IRS) | |
pierwszego stopnia, poziom kwalifikacji - 6 stacjonarne, 3,5 roku, 210 punktów ECTS, w tym 6-tygodniowa praktyka zawodowa w wymiarze 6 punktów ECTS Język: polski | Spis treści: Opis ogólny
Brak opisu dla tego programu.
|
Przyznawane kwalifikacje:
Dalsze studia:
Uprawnienia zawodowe:
Warunki przyjęcia
posiadanie świadectwa dojrzałości, pozytywny wynik postępowania rekrutacyjnego
Efekty kształcenia
Uwaga, istnieje więcej niż jedna wersja tego pola. Kliknij poniżej i wybierz wersję, którą chcesz wyświetlić:
Uchwała Nr 257/XV/XV/2018 Senatu Politechniki Białostockiej z dnia 24 maja 2018 roku w sprawie określenia efektów kształcenia dla studiów o profilu ogólnoakademickim prowadzonych w Politechnice Białostockiej na kierunku inżynieria rolno-spożywcza pierwszego stopnia
Objaśnienie oznaczeń:
RS_Xxx – kierunkowe efekty kształcenia
W – kategoria wiedzy;
U – kategoria umiejętności;
K – kompetencje społeczne;
P6S_ – charakterystyki pierwszego i drugiego stopnia Polskiej Ramy Kwalifikacji – poziom 6 w obszarze kształcenia w zakresie nauk technicznych (dla studiów pierwszego stopnia) uwzględniające kompetencje inżynierskie dla profilu ogólnoakademickiego
Symbol - Opis kierunkowych efektów kształcenia – kierunek studiów Inżynieria Rolno-Spożywcza, pierwszy stopień, profil ogólnoakademicki, studia inżynierskie. Po zakończeniu studiów absolwent - Odniesienie do charakterystyki pierwszego i drugiego stopnia PRK – poziom 6 w zakresie nauk technicznych (P6S) - Odniesienie do charakterystyki pierwszego i drugiego stopnia PRK – poziom 6 kwalifikacji obejmujących kompetencje inżynierskie
Wiedza: zna i rozumie
RS_W01 - w stopniu zaawansowanym matematykę, w zakresie algebry liniowej, geometrii analitycznej, rachunku różniczkowego i całkowego, funkcji jednej i wielu zmiennych, szeregów liczbowych i funkcyjnych, stosowanych do opisu zjawisk fizycznych w zagadnieniach technicznych, rolniczych, przetwórstwa żywności - P6U_W, P6S_WG - P6S_WG
RS_W02 - w stopniu zaawansowanym fizykę obejmującą: mechanikę, termodynamikę, optykę, elektryczność i magnetyzm, fizykę ciała stałego, teorię drgań, w tym wiedzę potrzebną do zrozumienia zjawisk fizycznych, będących podstawą funkcjonowania elementów inżynierii rolniczej, przemysłu spożywczego - P6U_W, P6S_WG - P6S_WG
RS_W03 - w stopniu zaawansowanym chemię ogólną w zakresie przygotowania odczynników chemicznych i metod badań właściwości fizykochemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych, produktów rolniczych i przemysłu spożywczego - P6S_WG - P6S_WG
RS_W04 - szczegółowe zasady budowy i podstawy działania i eksploatacji maszyn rolniczych i przemysłu spożywczego - P6S_WG - P6S_WG
RS_W05 - w stopniu zaawansowanym temat biosfery oraz chemicznych, fizycznych i mikrobiologicznych procesów w niej zachodzących pod wpływem zabiegów rolniczych - P6S_WG - P6S_WG
RS_W06 - w stopniu zaawansowanym funkcjonowanie organizmów żywych na różnych poziomach złożoności wykorzystywanych w technologiach rolnictwa i przemysłu spożywczego - P6S_WG - P6S_WG
RS_W07 - metody umożliwiające wykonanie podstawowych obliczeń, projektu i doboru elementów maszyn i urządzeń wraz z podstawami komputerowego projektowania maszyn i procesów przetwórczych - P6S_WG - P6S_WG
RS_W08 - zagadnienia z automatyzacji, sterowania oraz elektrotechniki i elektroniki w inżynierii rolnej i przemysłu spożywczego - P6S_WG - P6S_WG
RS_W09 - zagadnienia z materiałoznawstwa, kształtowania materiałów, zjawisk zachodzących w materiałach z technik wytwarzania istniejących w przemyśle maszynowym i technik pomiarowych, koniecznych w budowie maszyn i aparatów przetwórczych - P6S_WG - P6S_WG
RS_W10 - szczegółowe zasady diagnostyki i eksploatacji maszyn rolniczych i przetwórstwa spożywczego - P6S_WG - P6S_WG
RS_W11 - w stopniu zaawansowanym procesy i technologie w tym procesy cieplne stosowane w rolnictwie i przemyśle spożywczym - P6S_WG - P6S_WG
RS_W12 - szczegółowe zasady projektowania linii przemysłowych, mechanizacji i transportu w produkcji roślinnej, zwierzęcej i przetwórstwie spożywczym - P6S_WG - P6S_WG
RS_W13 - w stopniu zaawansowanym inne niż techniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej, w tym podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, zarządzanie jakością i prowadzenie działalności gospodarczej, ekonomiczne uwarunkowania na obszarach wiejskich w oparciu o wiedzę na temat stanu i czynników determinujących ich funkcjonowanie i rozwój - P6U_W, P6S_WG, P6S_WK - P6S_WG, P6S_WK
RS_W14 - w stopniu podstawowym wiedzę prawną i ogólne zasady przygotowania projektów inwestycyjnych, tworzenia i rozwoju form przedsiębiorczości. Posiada wiedzę w zakresie ochrony własności intelektualnej, w tym prawa patentowego i autorskiego oraz korzystania z informacji patentowej - P6S_WG, P6S_WK - P6S_WG, P6S_WK
RS_W15 - rolę i znaczenie środowiska przyrodniczego oraz zrównoważone użytkowanie różnorodności biologicznej i jego zagrożenia - P6S_WG, P6S_WK - P6S_WG, P6S_WK
Umiejętności: potrafi
RS_U01 - sformułować zagadnienia w postaci opisów algebraicznych i analitycznych oraz umiejętność analizy zjawisk fizycznych, mających zastosowanie w inżynierii rolniczej i przemysłu spożywczego - P6U_U,
P6S_UW - P6S_UW
RS_U02 - wykonywać podstawowe analizy i badania właściwości fizykochemicznych i biologicznych w laboratorium - P6U_U, P6S_UW - P6S_UW
RS_U03 - sformułować podstawowe założenia projektowe wybranych maszyn i aparatów oraz wykonać niezbędne obliczenia i na ich podstawie dokonać wyboru elementów, a także wykonać podstawową dokumentację techniczną wraz z jej wizualizacją - P6U_U, P6S_UW - P6S_UW
RS_U04 - przeprowadzić analizy i pomiary podstawowych parametrów maszyn i urządzeń oraz przestrzegać zasad ich eksploatacji - P6S_UW - P6S_UW
RS_U05 - rozwiązywać praktyczne problemy procesów jednostkowych: mechanicznych, wymiany ciepła i masy w inżynierii rolniczej i przetwórstwa spożywczego - P6S_UW - P6S_UW
RS_U06 - wykonywać badania wybranych cech substancji spożywczych, realizować procedury wdrażania systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności, opracować koncepcje przechowywania płodów rolnych i żywności - P6S_UW - P6S_UW
RS_U07 - opracować koncepcję wybranych technologii, projektowania linii w przetwórstwie rolno spożywczym wraz z uwzględnieniem kosztów, oceną efektywności i ryzyka działalności inwestycyjnej - P6S_UW - P6S_UW
RS_U08 - wykorzystać poznane metody i technologie gospodarki energetycznej, a w tym technologie upraw roślin, projektowania linii wytwarzania biopaliw w inżynierii rolno-spożywczej - P6S_UW - P6S_UW
RS_U09 - dokonać doboru materiałów oraz odpowiednich operacji technologicznych do wytwarzania elementów maszyn - P6S_UW - P6S_UW
RS_U10 - wykorzystać podstawowe technologie informatyczne i informacyjne, odnaleźć potrzebne informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, dokonać ich syntezy i interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie - P6U_U, P6S_UW
RS_U11 - umiejętnie porozumiewać się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej - P6S_UK
RS_U12 - wykonać zadania projektowe i doświadczalne, z inżynierii rolniczej i przemysłu spożywczego, wraz z interpretacją wyników i sformułowaniem wniosków - P6S_UW - P6S_UW
RS_U13 - podejmować działania mające na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - P6S_UW - P6S_UW
RS_U14 - przygotować wystąpienie ustne i prace pisemne w języku polskim i obcym; potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, dotyczące zagadnień szczegółowych właściwych dla inżynierii rolniczej i spożywczej - P6S_UK
RS_U15 - stosować zasady niezbędne przy pracy w rolnictwie i przemyśle spożywczym oraz przestrzegać podstaw bezpieczeństwa i higieny pracy i ochrony środowiska - P6S_UO
RS_U16 - realizować powierzone zadania pracując zarówno w zespole jak i indywidualnie - P6S_UO
Kompetencje społeczne: jest gotów do
RS_K01 - stałej potrzeby nabywania wiedzy i wprowadzania uzasadnionej innowacji do działalności rolniczej i przetwórstwa spożywczego - P6S_KK
RS_K02 - myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy i aktywnie wykorzystywać swoje umiejętności w społeczeństwie i grupie zawodowej - P6U_K, P6S_KO
RS_K03 - identyfikowania, analizowania i rozróżniania problemów związanych z wykonywaniem zawodu oraz ustalaniu właściwych priorytetów - P6U_K, P6S_KR
RS_K04 - stosowania kodeksu dobrej praktyki rolniczej, zawodowej i etycznej, odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, utrzymywania zwierząt w dobrostanie oraz stałą dbałość o stan środowiska - P6S_KR