Semestr zimowy 2008/09
Semestr zimowy 2009/10
Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Semestr zimowy 2012/13
Semestr zimowy 2013/14
Semestr zimowy 2014/15
Semestr zimowy 2015/16
Semestr zimowy 2016/17
Semestr zimowy 2017/2018
Semestr zimowy 2018/2019
Semestr zimowy 2019/2020
Prawo handlowe ZSU03344
Treści programowe:Ogólna charakterystyka prawa handlowego(zasady , podstawowe pojęcia , żródła prawa). Pojęcie przedsiębiorstwa i przedsiębiorcy, rejestracja przedsiębiorców i skutki wpisów, ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej ,firma, rozstrzyganie sporów między przedsięgiorcami, upadłość przedsiębiorcy i postępowanie naprawcze wobec przedsiębiorców. Formy prawne działania przedsiębiorców w obrocie gospodarczym-spółki handlowe.
Efekty kształcenia:student powinien swobodnie poruszać się w zakresie problematyki po przeprowadzonym wykładzie
W cyklu 2012Z:
Ogólna charakterystyka prawa handlowego(zasady,podstawowe pojęcia,żródła prawa).Pojęcie przedsiębiorstwa i przedsiębiorcy rejestracja przedsiębiorców i skutki wpisów,ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej ,firma,rozstrzyganie sporów między przedsiębiorcami, upadłość przedsiębiorcy i postępowanie naprawcze wobec przedsiębiorcy,zasady uczestnictwa przedsiębiorcy w obrocie prawnym,czynności przedsiębiorców.Formy prawne działania przedsiębiorców w obrocie gospodarczym. |
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2009Z: | W cyklu 2017Z: | W cyklu 2014Z: | W cyklu 2015Z: | W cyklu 2018Z: | W cyklu 2016Z: | W cyklu 2012Z: | W cyklu 2019Z: | W cyklu 2013Z: | W cyklu 2010Z: |
Efekty kształcenia
sdudent-ma pogłebiona wiedzę na temat zasad i norm prawnych, organizacyjnych , moralnych i etycznych mających zastosowanie w różnych obszrach turystyki i rekreacji , zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębioczościwykorzystującej wiedze z zakresu róznych dziedzin i dyscyplin naukowych(prawa ,ekonomii,zarządzania i innych),potrafi sprawnie poslugiwac się stosowanymi systemami normatywnymi ,normami ,regułami,poznanymi zasadami,teoriami i konstrukcjami,procedurami,przy rozwiązywaniu okreslonych problemów związanych z różnymi sferami działalnmości turystyczno-rekreacyjnej i innymi sferami prowadzenia działalności gospodarczej,prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga problemy pojawiające się w pracy zawodowej , ma przekonanie o wadze zachowania się zgodnie z zasadami etyki zawodowej
Kryteria oceniania
Efekt.1-Zna,wyjaśnia i przedstawia zasady prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej.ndst-Student nie spełnia którykolwiek z efektów wymaganych na ocenę dostateczną.dst-Definiuje podstawowe zasady prowadzenia działalności gosp.db-Charakteryzuje (słownie lub pisemnie)zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
bdb-Potrafi przeanalizować zasady prowadzenia działalności gospodarczej i wdrożyć je w samodzielną praktykę.
2 efekt-Posiada pogłębioną wiedzę o naturze i żródłach prawa oraz prawidlowościach rządzących funkcjonowaniem organizacji.dst-Wymienia żródła prawa handlowego i gospodarczego. db-Wskazuje i charakteryzuje (słownie lub pisemnie) normy prawa handlowego i gospodarczego.Określa prawidłowości , które rządzą funkcjonowaniem dowolnej formy działalności gospodarczej.bdb-Wskazuje i opisuje wpływ norm prawnych prawa handlowego i gospodarczego na prawidłowości , które rządzą funkcjonowaniem organizacji . Charakteryzuje najważniejsze formy działania przedsiębiorców w obrocie handlowym.
3 efekt-Umie docirac do żródeł wiedzy i krytycznie dobierać je w celu analizowania konkretnych procesów i zjawisk, formułując jednocześnie własne opinie.
dst-Podaje przykłady żródeł wiedzy prawa handlowego i gosp.
db-Wyjaśnia (słownie lub pisemnie) zródła wiedzy, potrafi krytycznie dobierać je w celu analizowania konkretnych procesów zjawisk zachodzących w obrocie handlowym
bdb-Wykorzystując określone żródła wiedzy poprzez ich analize potrafi formułować własne opinie odnośnie obrotu handlowego między przedsiębiorcami .
4efekt-Potrafi interpretować i stosować normy prawne oraz reguły zawodowe i moralne.
dst-Wymienia normy prawne, reguły zawodowe i moralne.db-Charakteryzuje normy prawne, reguły zawodowe i moralne.bdb-Interpretuje i wskazuje stosowanie norm prawa handlowego i gospod. jak i również regół zawodowych i moralnych w obrocie handlowym.Oprócz w/w posiada wiedzę wymaganą na ocenę dostateczną Oprócz w/w posiada wiedzę wymaganą na ocenę dobrą.Jeżeli student spełnia wymagania na ocenę dostateczną oraz co najmniej 50 % efektów kształcenia wymaganych na ocenę dobrą wówczas uzyskuje ocenę dostateczny plus
Jeżeli student spełnia wymagania na ocenę dobrą oraz co najmniej 50 % efektów kształcenia wymaganych na bardzo dobrą wówczas uzyskuje ocenę dobry plus
Literatura
a) podstawowa:
T.Mroz,M.Stec (red),Prawo gospodarcze prywatne cz.1i2,C.H.Beck2005
A.Kidyba,Prawo handlowe (rozdz.1i2),wyd.9. C.H.Beck,2008
K.Kruczalak,Prawo handlowe,zarys wykładu,Lexis Nexis 2004
b) uzupełniająca:
W.Pyzioł,A.Szumanski,I.Wajs,Prawo społek,Branta 2006
S.Sołtysiński,A.Szwajkowski,A.Szumański,J.Szwaja,Komentarz do Kodeksu Społek Handlowych, C.H.Beck 2009
W cyklu 2012Z:
a) podstawowa: |
Uwagi
W cyklu 2012Z:
obserwacja i dyskusja |