Semestr zimowy 2014/15
Semestr letni 2014/15
Semestr zimowy 2015/16
Semestr letni 2015/16
Semestr zimowy 2016/17
Semestr zimowy 2017/2018
Semestr letni 2017/18
Semestr zimowy 2018/2019
Semestr zimowy 2019/2020
Semestr zimowy 2020/2021
Semestr zimowy 2021/2022
Semestr zimowy 2022/2023
Semestr zimowy 2023/2024
Semestr zimowy 2024/2025
Język angielski TS05454
Tematyka: Gastronomia; jedzenie, smaki.Turystyka kulinarna.
Ryzyko; rodzaje ryzyka, zapobieganie. Zarządzanie sytuacją kryzysową.
Gramatyka: zdania względne, czasowniki modalne.
Pisanie: program wycieczki szlakiem kulinarnym/recenzja - wyrażanie opinii o restauracji.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016Z: | W cyklu 2024Z: | W cyklu 2017Z: | W cyklu 2023Z: | W cyklu 2021Z: | W cyklu 2018Z: | W cyklu 2020Z: | W cyklu 2022Z: | W cyklu 2019Z: | W cyklu 2014L: |
Efekty kształcenia
Student, który zaliczył przedmiot:
ma podstawową wiedzę o gramatyce języka angielskiego, ma zasób słownictwa umożliwiający uczestniczenie w dyskusji na proste tematy związane z kierunkiem studiów, posługuje się językiem angielskim w stopniu wystarczającym do porozumiewania się, potrafi pozyskiwać podstawowe informacje z literatury w języku angielskim
Kryteria oceniania
Student może uzyskać max. 100 pkt. w semestrze:
- 60 pkt. za test/testy cząstkowe oraz za test modułowy (obejmujący różne sprawności językowe, m.in. rozumienie ze słuchu i czytanie). Testy obejmują także język specjalistyczny.
- 40 pkt. za bieżącą pracę na zajęciach (w tym wypowiedzi ustne różnego rodzaju).
Ocena uzależniona jest od sumy punktów ze wszystkich typów sprawdzianów przeprowadzonych w semestrze.
Poniżej 51 pkt. – ocena niedostateczna (2,0)
- od 51 – 60 pkt. - ocena dostateczna (3,0),
- od 61 – 70 pkt. - ocena dostateczna plus (3,5),
- od 71 – 80 pkt. - ocena dobra (4,0),
- od 81 – 90 pkt. - ocena dobra plus (4,5),
- od 91 – 100 pkt. - ocena bardzo dobra (5,0).
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Strutt Peter, English for International Tourism, Upper Intermediate, Coursebook, Pearson Education Ltd, 2013
2. Cowper Anna, English for International Tourism, Upper Intermediate, Workbook, Pearson Education Ltd., 2013
Literatura uzupełniająca:
1. Fisiak J., et al.: Słownik Współczesny angielsko-polski, polsko-angielski, Pearson Longman, 2006
2. Materiały własne prowadzącego pozyskiwane z literatury fachowej i internetu.