Semestr zimowy 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Semestr zimowy 2012/13
Semestr zimowy 2013/14
Hotelarstwo TS05031
Treści programowe:
Treści programowe: Podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa. Historia hotelarstwa Podstawy prawne działalności gospodarczej w zakresie hotelarstwa. Klasyfikacja i kategoryzacja bazy noclegowej i jej struktura i źródła finansowania. Trendy rozwojowe hotelarstwa. Usługi dodatkowe świadczone w obiektach bazy noclegowej. Marketing hoteli. Polskie i światowe organizacje hotelarskie. Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie a nowe techniki i technologie. Współczesne systemy i łańcuchy hotelowe na świecie i w Polsce. Sylwetka wzorowego hotelarza. Rodzaje usług występujących w obiektach noclegowych. Zadania, organizacja i technika pracy w recepcji, służby pięter, działu gastronomicznego, pionu technicznego, administracji hotelowej. Udostępnianie obiektów hotelarskich osobom niepełnosprawnym. Usługi hotelarskie w transporcie.
Efekty kształcenia:Przedstawienie studentom informacji na temat działalności obiektów hotelarskich
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny na ocenę.
Na ocenę dostateczną wymagana jest poprawna odpowiedź na minimum 60% zagadnień, na ocenę dobrą - poprawna odpowiedź na wszystkie pytania, na ocenę bardzo dobrą - poprawna odpowiedź na wszystkie pytania oraz informacje wykraczające poza materiał omawiany podczas wykładów a także aktywność w dyskusji podczas zajęć.
Literatura
a) podstawowa:
1. M. Milewska, B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, PWE, Warszawa 2009.
2. Cz. Witkowski, Hotelarstwo. Część III – Hotelarstwo w gospodarce turystycznej, Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Warszawie, Warszawa 2005.
3. W. B. Martin, Zarządzanie jakością obsługi w restauracjach i hotelach, Wolters Kluwer Polska i Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2006.
b) uzupełniająca:
1. S. Oparka, T. Nowicka, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Warszawa 2005.
2. T. Adams, R. Adams, Bed and breakfast. Your step by step guide to success, Entrepreneur Press, Kanada 2004.