Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Semestr zimowy 2012/13
Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego (E) MTRSO3026A
Treści programowe:
Wykład. Podstawowe wymagania stawiane maszynom i aparatom przemysłu spożywczego. Zasada działania i podstawowe typy pomp, wentylatorów i sprężarek. Przenośniki. Maszyny do mycia, usuwania niejadalnych części oraz rozdrabniania surowców. Urządzenia do aglomerowania i formowania. Urządzenia do rozdzielania mieszanin. Prasy. Urządzenia do mieszania. Podstawowe typy wymienników ciepła. Urządzenia do zamrażania i rozmrażania żywności. wyparki. Suszarki. Ekstraktory. Urządzenia do destylacji i rektyfikacji.
Laboratorium. Budowa, zasada działania i regulacja: obieraczki, wilka, filtru ramowego, przenośnika płytkowego, cyklonu, granulatora do pasz z matrycą pierścieniową, podajnika wibracyjnego, młyna tarczowego, miesiarki, pompy wirowej, pompy zębatej, wymiennika płytowego.
Efekty kształcenia: rozumienie budowy i zasad działania maszyn i urządzeń przetwórstwa spożywczego, a także ich doboru zgodnie z zaleceniami technologów.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa: 1.Lewicki P. (red.) (1999), Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. T 1 i 2, WNT, Warszawa.2. Ziemba Z. (1993), Podstawy cieplnego utrwalania żywności, WNT, Warszawa.3. Postolski J., Gruda Z. (1985), Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa.4. Instrukcje laboratoryjne
b) uzupełniająca: 1. Pikoń J. (1978), Aparatura chemiczna, PWN, Warszawa.2. Bandrowski J., Troniewski L. (1980), Destylacja i rektyfikacja, PWN, Warszawa.3. Strumiłło Cz. (1983), Podstawy teorii i techniki suszenia, WNT, Warszawa.