Semestr zimowy 2009/10
Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Organizacja produkcji rolniczej i usług MTRSO1007A
Treści programowe:
Pojęcie i organizacja agrobiznesu. Specyfika polskiego agrobiznesu. Struktura agrobiznesu: zaopatrzenie, rolnictwo, przetwórstwo i obrót. Instytucje w obsłudze agrobiznesu. Organizacja usług produkcyjnych w rolnictwie. Czynniki wytwórcze i zasoby rolnictwa - ziemia, praca, kapitał, przedsiębiorczość.Podmioty gospodarujące w rolnictwie, gospodarstwo rolne jako podmiot w gospodarce narodowej. Zasady organizacji terytorium gospodarstwa rolnego i agrofirmy. Organizacja usług produkcyjnych. Projektowanie i optymalizacja procesów produkcyjnych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Intensywność organizacji produkcji. Analiza procesów produkcji (producent -konsument). Ekonomika i organizacja pracy w rolnictwie. Planowanie inwestycji mechanizacyjnych w rolnictwie. Sporządzanie analizy ekonomicznej, biznesplan.
Efekty kształcenia:
Umiejętności i kompetencje: projektowania oraz oceny ekonomicznej procesów produkcyjnych w rolnictwie i w usługach.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2010Z: | W cyklu 2011Z: |
Literatura
a) podstawowa:
1.Kapusta F., (2008), Agrobiznes. Difin, Warszawa.
2.Fereniec J. (1999), Ekonomika i organizacja rolnictwa. Key Text, Warszawa.
b) uzupełniająca:
1.Piasecki B. (red, (2001), Ekonomika i zarządzanie małą firmą. PWN, Warszawa.
2. Wieś Jutra - czasopismo