Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Projektowanie zakładów przemysłu spożywczego (E) MTRS16008A
Treści programowe:
Charakterystyka zakładów przemysłu rolno-spożywczego. Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura obiektu technologicznego.
Proces produkcyjny: proces technologiczny, proces transportowy, magazynowy, energetyczny (energia elektryczna, gospodarka wodno-ściekowa, para technologiczna, energia oziębiania, ogrzewanie i wentylacja, sprężone powietrze). Proces kontroli procesu produkcyjnego. Sporządzanie bilansów energetycznych procesu produkcyjnego. Ekonomiczna ocena obiektu produkcji rolno - spożywczej. Ochrona środowiska w projektowaniu procesów i obiektów technologicznych.
W cyklu 2012L:
Treści programowe: |
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty kształcenia:
Student ma wiedzę z zakresu specyfiki zakładów przemysłu spożywczego, etapów projektowania zakładu.
Student ma umiejętności w zakresie wykonania projektu zakładu przemysłu spożywczego z uwzględnieniem ochrony środowiska.
Literatura
a) podstawowa:
1.Dłużewski M. (red.): Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1987.
2.Turlejska H.: Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowego żywności. Poradnik dla przedsiębiorcy. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
3.Polskie Normy
b) uzupełniająca:
1.Koch R., Noworyta A.: Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej. Wydanie 1 i 2, WNT. Warszawa,1992,1995
2.Lewicki P.P.: Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego. Wyd. 1- 4, WNT, Warszawa 1982 – 2005.
W cyklu 2012L:
a) podstawowa: 1.Dłużewski M. (red.): Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1987. |