Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Automatyzacja w przemyśle spożywczym MTRS16007A
Treści programowe:
Pojęcia podstawowe, opis i struktura układów automatyki. Układy automatycznej regulacji i ich właściwości. Obiekty regulacji i ich modele. Proste sposoby identyfikacji i modelowania obiektów. Urządzenia pomiarowe: klasyfikacja, czujniki, przetworniki. Właściwości statyczne i dynamiczne. Regulatory: dobór i strojenie. Urządzenia wykonawcze: napędowe i nastawcze. Układy sterowania. Komputerowo wspomagane tworzenie znormalizowanych schematów układów sterowania. Projektowanie układów automatyki. Opracowanie założeń projektowych. Konfiguracja przemysłowych układów automatyki. Tworzenie schematów automatyzacji. Dobór urządzeń automatyki. Schematy obwodowe. Dokumentacja zestawieniowa. Ocena układów automatyki.Charakterystyki dynamiczne wielkości regulowanej.Kryteria oceny wyników sterowania.Przykładowe układy automatyki stosowane w przem. spożywczym.
Efekty kształcenia:
Projektowanie układów automatyki w procesach technologicznych i opracowanie dokumentacji projektowej.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1.Siemieniako F., Gosiewski Z. (2006), Automatyka. T.1, Modelowanie i analiza układów, Wydaw. Politechniki Białostockiej, Białystok.
2.Gosiewski Z., Siemieniako F. (2007), Automatyka. T.2, Synteza układów, Wydaw. Politechniki Białostockiej, Białystok.
3.Stelmach J. (1980), Projektowanie przemysłowych układów automatyki, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
4.Koj J., Stelmach J., Zaremba M. (1977), Projektowanie przemysłowych układów automatycznej regulacji, Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa
b) uzupełniająca:
1.Siemieniako F., Karpovich S., Huścio T., Dajniak I. (2004), Ćwiczenia z automatyki. Napęd i sterowanie pneumatyczne, Wydaw. Politechniki Białostockiej, Białystok.
2.Skoczowski S. (2000), Technika regulacji temperatury, Pomiary Automatyka Kontrola, Warszawa.