Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2013/14
Technika chłodnicza w przemyśle spożywczym MTRS16006A
Podstawowe pojecia Technologii Zywnosci
Przechowalnictwo
Teoria i technika wymiany ciepła.
Technika chłodnicza: obieg Lindego jedno- i wielostopniowy;
Technika niskich temperatur: obiegi Lindego, Claude'a, Kapicy.
Wybrane zagadnienia inzynierii chemicznej i procesowej.
Wlasnosci cieplno-fizyczne produktow spozywczych
Technika zamrazalnicza
Technologia chlodzenia miesa
Wymiana ciepla podczas chlodzenia
Wymiana ciepla podczas zamrazania
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2012L: | W cyklu 2011L: | W cyklu 2010L: | W cyklu 2013L: |
Efekty kształcenia
Student:
- opisuje podstawowe przemiany obiegów chłodniczych;
- definiuje podstawowe pojęcia z zakresu techniki chłodniczej;
- wykonuje podstawowe obliczenia klasycznych obiegów chłodniczych;
- zna budowę oraz zasadę działania sprężarek oraz chłodniczych
wymienników ciepła.
Kryteria oceniania
Wykład: Zaliczenie sprawdzianu zawierającego pytania teoretyczne, przykłady i zadania pokrywające zakres treści programowych zawartych w sylabusie oraz w wymaganiach egzaminacyjnych przeprowadzanego na przedostatnim wykładzie. Sprawdzian składa się z max. 5 zadań o różnym stopniu trudności. Każde z zadań punktowane jest osobno. Suma punktów, znormalizowana w skali 0-100% decyduje o uzyskanej ocenie. Przeprowadzane jest jedno kolokwium w ostatnim tygodniu semestru. ocena 0 –50% : 2.0 51 – 60% : 3.0 61–70% : 3.5 71 – 80% : 4.0 81 – 90% : 4.5 91 – 100% : 5.0
Ćwiczenia: Zaliczenie pisemne polegające na rozwiązaniu zadania w trakcie którego student wykazuje się wiedzą w zakresie procesów jakie realizowane są w urządzeniu chłodniczym w trakcie chłodzenia i zamrazania żywności.
Rozwiązanie zadania obejmuje: identyfikację procesów zachodzących w urządzeniu chłodniczym na wykresie ciśnienie-entalpia, określenie poszczególnych wielkości charakteryzujacych obieg termodynamiczny, obliczenie wymaganych w treści zadania parametrów.
Zadanie punktowane jest wg skali znormalizowanej 0-1. Kryteria oceny: 0 –0.50 : 2.0; 0.51 – 0.60 : 3.0; 0.61–0.70 : 3.5;
0.71 – 0.80 : 4.0; 0.81 – 0.90 : 4.5; 0.91 – 1.0 : 5.0.
Literatura
Gutkowski K.M., Butrymowicz D.: Chłodnictwi\o i klimatyzacja, WNT,
Warszawa, 2007.
Wiśniewski S., Wiśniewski T., Wymiana ciepła, WNT, W-wa, 2009.
Furmański P., Wymiana ciepła: przykłady obliczeń i zadania, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2002.
Bohdal T., Charun H., Czapp M.: Urządzenia chłodnicze sprężarkowe
parowe, WNT, Warszawa, 2004.
Jastrzębski W.,: Technologia chłodnicza żywności, WSiP, Warszawa 1991.