Technologie w przetwórstwie spożywczym MTRS15004
Treści programowe: Wykład. Podstawowe zasady projektowania procesów technologicznych. Przetwórstwo ziarna zbóż. Podstawowe technologie produkcji mieszanek paszowych. Technologie produkcji tłuszczów roślinnych. Przetwórstwo ziemniaków. Cukrownictwo. Przetwórstwo warzyw i owoców. Browarnictwo i gorzelnictwo. Mięso zwierząt rzeźnych. Technologia produkcji wędlin i konserw. Mięso i przetwory drobiowe. Ryby surowe, wędzone i konserwy rybne. Mleko i jego przetwory. Masło i sery dojrzewające. Jaja i proszek jajeczny. Zamienniki mięsa.
Ćwiczenia. Opracowanie własnej koncepcji technologii oraz schematu ideowego przetwarzania wybranego surowca pochodzenia roślinnego na wybrany produkt żywnościowy. Wykonanie obliczeń bilansowych i procesowych dla opracowanego własnego schematu ideowego technologii przetwarzania.
Efekty kształcenia: znajomość technologii przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz umiejętność opracowywania nowych technologii.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa: 1. Pijanowski E., Dłużewska M., Dłużewska A., Jarczyk A. (2004), Ogólna technologia żywności, Warszawa, WNT.
b) uzupełniająca: 1. Zadernowski R., Oszmiański J. (1994), Wybrane zagadnienia z technologii przetwórstwa owoców i warzyw, Olsztyn, ART. 2. Jankowski S. (1991), Zarys technologii młynarstwa i kaszarstwa, Warszawa, WNT. 3. Pijanowski E., Gaweł E. (1985), Zarys chemii i technologii mleczarstwa. Warszawa, PWR i L. 4. Olszewski A. (2007), Technologia przetwórstwa mięsa. WNT, Warszawa.