Chemia MTRN01002A
Treści programowe:
Budowa materii-atomu i cząsteczek. Układ okresowy pierwiastków. Wiązania chemiczne. Stechiometria. Podstawowe prawa chemii. Charakterystyka stanów skupienia materii. Roztwory, dyspersje, koloidy. Pojęcia lepkości i gęstości. Zjawiska sorpcji, dyfuzji, osmozy. Związki nieorganiczne i kompleksowe. Teoria kwasów i zasad. Związki organiczne – klasyfikacja, właściwości, reaktywność. Chemia analityczna. Metody analizy chemicznej. Twardość wody. Typy i mechanizmy reakcji chemicznych. Reakcje homo- i heterogeniczne. Elementy termodynamiki i kinetyki reakcji chemicznych. Energia aktywacji, kataliza. Elementy elektrochemii – procesy elektrodowe, szereg napięciowy metali. Ogniwa galwaniczne i elektroliza. Korozja metali. Wybrane operacje w inżynierii chemicznej. Zagadnienia BHP w technologii chemicznej.
Efekty kształcenia: rozumienie procesów chemicznych i ich znaczenia w produkcji żywności i leśnej.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1.Pajdowski L.: Chemia ogólna. PWN, Warszawa, 2002.
2.Minczewski J., Marczenko Z.: Chemia analityczna. T.1, Podstawy teoretyczne i analiza jakościowa, PWN, Warszawa, 2010.
3. Mercik S.: Chemia rolna: podstawy teoretyczne i praktyczne, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2004.
4. Gorlach E.: Chemia rolna, PWN, Warszawa, 2002.
b) uzupełniająca:
1. Sapek B.: Badania chemiczne w służbie rolnictwa i ochrony środowiska. Falenty, Wydaw. IMUZ, 2009.
2. Chwil S.: Chemia rolna: podstawy teoretyczne i analityczne, Wydaw. Akademii Rolniczej w Lublinie, 2006.
3. Gorlach E.: Przewodnik do ćwiczeń z chemii rolnej: praca zbiorowa. Akademia Rolnicza w Krakowie, 2003.
4.Cooper M.M.: Cooperative Chemistry- laboratory manual. McGraw Hill, Singapore, 2009.