Semestr letni 2008/09
Semestr letni 2009/10
Semestr letni 2010/11
Semestr letni 2011/12
Semestr letni 2012/13
Semestr letni 2016/17
Semestr letni 2017/18
Semestr letni 2018/19
Semestr letni 2019/2020
Semestr letni 2020/2021
Semestr letni 2021/2022
Semestr letni 2022/23
Semestr letni 2023/2024
Semestr letni 2024/2025
Towaroznawstwo LN02282
Treści programowe:
Pojęcie i podział towaroznawstwa. Towar i jego cechy. Wartość użytkowa i wartość wymienna. Klasyfikacje towarów .Systematyczny Wykaz Wyrobów. Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług
Istota normalizacji. Ustawa o normalizacji.
Cechy jakościowe i metody badania jakości towarów.
System znakowania EAN/UCC GS1. Globalny numer jednostki handlowej (GTIN). Kod UCC/EAN-128. Kody kreskowe: jednowymiarowe, dwuwymiarowe. RFID.
Badanie i ocena własności użytkowych żywności. Wartość odżywcza. Sposoby przechowywania i konserwacji.
Mleko, mięso i przetwory. Ziemiopłody. Produkty nieżywnościowe pochodzenia zwierzęcego.
Towaroznawstwo przemysłowe. Towary powszechnego użytku. Podstawowe procesy technologiczne.
Efekty kształcenia:
Umiejętność oceny towaru, sposobu jego przechowywania i transportu, rozpoznania znakowania
E-learning
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2011L: | W cyklu 2010L: | W cyklu 2019L: | W cyklu 2023L: | W cyklu 2017L: | W cyklu 2009L: | W cyklu 2024L: | W cyklu 2020L: | W cyklu 2012L: | W cyklu 2016L: | W cyklu 2021L: | W cyklu 2018L: | W cyklu 2022L: |
Literatura
a) podstawowa:
Karpiel Ł., Skrzypek M. Towaroznawstwo Ogólne. AE Kraków 1997
Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Skrzypek M., Towaroznawstwo, WSiP, Warszawa1999,
Cichoń Z. (red) Towaroznawstwo Żywności – Podstawowe Metody Analityczne Wyd. Akad. Ekon. Kraków 2001
b) uzupełniająca:
Strona internetowa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego http://www.pkn.com.pl
Strona internetowa www.iso9000.com.pl
Strona internetowa EAN-PL http://www.ean.pl