Semestr zimowy 2010/11
Semestr zimowy 2011/12
Rachunek produktywności KSU02380
Treści programowe:
1. Paradygmat produktywności.
2. Klasyfikacja czynników kształtujących produktywność w organizacjach publicznych i niepublicznych.
3. Przegląd metod oceny produktywności.
4. Podstawowe wskaźniki pomiaru produktywności.
5. Charakterystyka i porównanie wybranych podejść do analizy i oceny produktywności.
6. Założenia i zastosowanie metody DEA w ocenie produktywności.
7. Strategie poprawy produktywności.
8. Ruch produktywności w Polsce i na świecie.
Efekty kształcenia:
W zakresie kompetencji przedmiotowych: umiejętność doboru i stosowania metod pomiaru produktywności oraz specyfiki stosowania wybranych wskaźników.
W zakresie kompetencji ogólnych: umiejętność planowania badań oraz rozumienia i interpretowania wyników analiz.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
1. Kosieradzka A., Lis S., Produktywność. Metody analizy, oceny i tworzenia programów, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2002.
2. Lis S., Vademecum produktywności: praca zbiorowa, Placet, Warszawa 1999.
3. Smoleński S., Zarządzanie produktywnością w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacji, Bydgoszcz 2000.
4. Coelli T., Rao D.S.P. Battese G.E., An introduction to efficiency and productivity analysis, Kluwer Academic Publ., Boston 1998.
5. Guzik B., Podstawowe modele DEA w badaniu efektywnośći gospodarczej i społecznej, Wydawnictwo UE w Poznaniu, Poznań 2009.
b) uzupełniająca:
1. Stabryła A., Strategie wzrostu produktywności firmy, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2000.
2. Hart M.K., Hart R.F., Quantitative methods for quality and productivity improvement, Quality Press, USA 1989.