Semestr letni 2020/2021
Semestr letni 2021/2022
Semestr letni 2022/23
Semestr letni 2023/2024
Przedmiot do wyboru: Żywność wygodna i funkcjonalna IR2302BB
Ćwiczenia: Uwarunkowania postępu techniczno–technologicznego w produkcji żywności wygodnej i funkcjonalnej. Innowacyjne procesy technologiczne a wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Projektowanie żywności – aspekty technologiczne, prawne i etyczne. Postęp w produkcji żywności funkcjonalnej. Nowe trendy w utrwalaniu, przechowaniu i konfekcjonowaniu żywności wygodnej i funkcjonalnej.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student:
EU1 zna i rozumie możliwości zastosowania nowych technologii w produkcji żywności wygodnej i funkcjonalnej
EU2 potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł o kryteriach przydatności nowych technik w doskonaleniu procesów technologicznych w projektowaniu żywności oraz produkcji żywności wygodnej i funkcjonalnej
EU3 potrafi dokonać oceny procesu projektowania żywności z uwzględnieniem wymagań jakościowych i ekonomicznych
EU4 potrafi działać w sposób przedsiębiorczy, współpracować z kolegami z zespołu podczas realizacji zadań, racjonalnie ocenia wkład pracy własnej i innych
Kryteria oceniania
Prezentacje multimedialne (ppt, filmy), ćwiczenia audytoryjne, dyskusja.
Ćwiczenia: ocena projektu, ocena prezentacji projektu, zaliczenie pisemnie.
Ocena końcowa jest wypadkową z uzyskanych punktów z zaliczenia pisemnego lub testu pojedynczego wyboru:
• student otrzymuje ocenę niedostateczną, jeśli nie osiągnął wymaganych efektów kształcenia (poniżej 50% całkowitej ilości punktów możliwych do uzyskania)
• student otrzymuje ocenę dostateczną, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dostatecznym (51-60% punktów)
• student otrzymuje ocenę dostateczną +, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dostatecznym + (61-70% punktów)
• student otrzymuje ocenę dobrą, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dobrym (71-80% punktów)
• student otrzymuje ocenę dobrą +, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dobrym + (81-90% punktów)
• student otrzymuje ocenę bardzo dobrą, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu bardzo dobrym (91-100% punktów)
Literatura
1. "Biotechnologia", wyd. Wyd. Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań,
2. "Postępy Mikrobiologii", wyd. Wyd. UW Warszawa.
3. "Postępy Nauk Rolniczych", wyd. Wyd. PAN, Warszawa,
4. "Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego", wyd. Wyd. Inst. Biotechn. Przem. Rolno-Spoż. Warszawa,
5. "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.", wyd. Wydawnictwo Naukowe Akapit, Kraków,
(Roczniki w/w czasopism i bibliograficznych baz danych z ostatnich 5 lat)