Semestr letni 2018/19
Semestr letni 2019/2020
Przedmiot do wyboru: Żywność wygodna i funkcjonalna IR2302B
Uwarunkowania postępu techniczno–technologicznego w produkcji żywności wygodnej i funkcjonalnej. Innowacyjne procesy technologiczne a wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Projektowanie żywności – aspekty technologiczne, prawne i etyczne. Postęp w produkcji żywności funkcjonalnej. Nowe trendy w utrwalaniu, przechowaniu i konfekcjonowaniu żywności wygodnej i funkcjonalnej.
E-learning
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student zapozna się z możliwościami zastosowania nowych technologii w produkcji żywności wygodnej i funkcjonalnej. Nauczy się samodzielnego pozyskiwania informacji z różnych źródeł o kryteriach przydatności nowych technik w doskonaleniu procesów technologicznych w projektowaniu żywności oraz produkcji żywności wygodnej i funkcjonalnej. Będzie mógł dokonać oceny procesu projektowania żywności z uwzględnieniem wymagań jakościowych i ekonomicznych oraz analizy racjonalnego wkładu pracy własnej i innych kolegów z zespołu.
Kryteria oceniania
Zaliczenie końcowe polega na napisaniu kolokwium sprawdzającego osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się, na podstawie zagadnień tematycznie związanych tematyką ćwiczeń:
• student otrzymuje ocenę niedostateczną (2.0), jeśli nie osiągnął wymaganych efektów uczenia się (poniżej 50% całkowitej ilości punktów możliwych do uzyskania)
• student otrzymuje ocenę dostateczną (3.0), jeśli osiągnął efekty uczenia się w stopniu dostatecznym (51-60% punktów)
• student otrzymuje ocenę dostateczną + (3.5), jeśli osiągnął efekty uczenia się w stopniu dostatecznym + (61-70% punktów)
• student otrzymuje ocenę dobrą (4.0), jeśli osiągnął efekty uczenia się w stopniu dobrym (71-80% punktów)
• student otrzymuje ocenę dobrą + (4.5), jeśli osiągnął efekty uczenia się w stopniu dobrym + (81-90% punktów)
• student otrzymuje ocenę bardzo dobrą (5.0), jeśli osiągnął efekty uczenia się w stopniu bardzo dobrym (91-100% punktów) oraz był obecny na wszystkich zajęciach laboratoryjnych.
Nieobecności usprawiedliwione powinny być odrobione w terminie wyznaczonym przez prowadzącego zajęcia. Przy wystawianiu oceny końcowej prowadzący może również uwzględnić aktywność i zaangażowanie studenta podczas realizacji zadań dydaktycznych w czasie ćwiczeń oraz konsultacji.
Literatura
1. "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.", wyd. Wydawnictwo Naukowe Akapit, Kraków,
2. "Biotechnologia", wyd. Wyd. Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań,
3. "Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego", wyd. Wyd. Inst. Biotechn. Przem. Rolno-Spoż. Warszawa,
4. "Postępy Nauk Rolniczych", wyd. Wyd. PAN, Warszawa,
5. "Postępy Mikrobiologii", wyd. Wyd. UW Warszawa. (Roczniki w/w czasopism i bibliograficznych baz danych z ostatnich 5 lat)
6. "Przemysł Spożywczy", wyd. Sigma-NOT,Warszawa,
7. "Przegląd Mleczarski", wyd. Lacpol Sp. z o.o., Warszawa.(Roczniki w/w czasopism i bibliograficznych baz danych z ostatnich 5 lat)
W cyklu 2019L:
1. "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.", wyd. Wydawnictwo Naukowe Akapit, Kraków, |