Semestr letni 2009/10
Bezpieczeństwo, higiena pracy i ergonomia IN4202
Treści programowe:
Definicje związane z BHP i ergonomią
Podstawowy układ ergonomiczny
Charakterystyka pracy i jej rodzaje
Obciążenie człowieka pracą
Zmęczenie: rodzaje, skutki, metody zapobiegania
Podstawy projektowania ergonomicznego
Czynniki zagrożeń w środowisku pracy
Wybrane aspekty prawne w zakresie BHP
Ocena ryzyka zawodowego
Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
System zarządzania BHP według normy ISO-18001
Efekty kształcenia: nabycie wiedzy na temat zagrożeń w pracy, metod ich zapobiegania, kształtowania prawidłowych warunków pracy oraz podstaw w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
a) podstawowa:
J. Ejdys, A. Lulewicz, J.Obolewicz, Zarządzanie bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie, Wyd. PB, Białystok 2008
E.Górska,Ergonomia:projektowanie,diagnoza,eksperymenty, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2007.
E. Kowal: Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii, PWN, Warszawa-Poznań 2002.
b) uzupełniająca:
M. Wykowska, Ergonomia, Wyd. AGH Kraków 1994 [wydanie internetowe dostępne na http://home.agh.edu.pl/~ergonom/ergonomia/index.htm
Centralny Instytut Ochrony Pracy. Witryna internetowa. www.ciop.pl