Semestr letni 2019/2020
Semestr letni 2020/2021
Semestr letni 2021/2022
Toksykologia surowców i produktów rolno - spożywczych - Przedmiot do wyboru II BT2317A
Wykład: Podstawy toksykologii. Naturalne toksykanty występujące w surowcach i produktach rolno-spożywczych. Wpływ warunków przechowywania żywności i procesów technologicznych na jakość i bezpieczeństwo żywności. Toksykologia substancji dodatkowych. Rodzaje zanieczyszczeń surowców i produktów rolno-spożywczych oraz ich źródła: zanieczyszczenia biologiczne, zanieczyszczenia chemiczne, zanieczyszczenia fizyczne. Ustawodawstwo z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej. Zasady znakowania i pakowania żywności. Instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywności. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności.
Laboratorium: Analiza jakościowa wybranych toksykantów występujących w żywności.
E-learning
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2019L: | W cyklu 2021L: | W cyklu 2020L: |
Efekty kształcenia
Student posiada wiedzę z zakresu wykorzystania metod analitycznych do identyfikacji składników antyodżywczych występujących w surowcach i produktach rolno-spożywczych.
Student potrafi wykorzystać swoje umiejętności oraz zaawansowane metody badawcze do identyfikacji zanieczyszczeń oraz naturalnych toksykantów w surowcach i produktach rolno-spożywczych.
Student potrafi ocenić zagrożenia wynikające z obecności zanieczyszczeń oraz naturalnych toksykantów w surowcach i produktach rolno-spożywczych, potrafi pozyskiwać i identyfikować
Student ma świadomość i rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji oraz formułowania opinii dotyczących zagadnień z zakresu biotechnologii oraz przetwórstwa rolno-spożywczego.
Kryteria oceniania
Wykład jest przekazem werbalnym ilustrowanym schematami, rysunkami i fotografiami z wykorzystaniem technik multimedialnych. Laboratorium – ćwiczenia praktyczne, laboratoryjne, eksperyment, obserwacja, pomiar.
Wykłady: Zaliczenie pisemne.
Laboratoria: sprawozdania z przeprowadzonych doświadczeń i analiz, kolokwia sprawdzające.
Literatura
1. Biernat J. i in.: Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wydaw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2012.
2. Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, Warszawa 2006
3. Świderski F.: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa 1999.
4. Sikorski Z.: Chemia żywności: skład, przemiany i właściwości żywności. WNT, Warszawa 2002.
5. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. z późniejszymi zmianami.