Semestr zimowy 2015/16
Semestr zimowy 2018/2019
Semestr zimowy 2019/2020
Semestr zimowy 2020/2021
Analityka produktów naturalnych (Przedmiot wybieralny I) BT1504B
Naturalne związki lipofilowe. Woski, fosfolipidy, cerebrozydy, sfingomieliny, kwasy mykalinowe. Wybrane hormony peptydowe. Budowa związków peptydowych. Antybiotyki peptydowe, toksyny peptydowe. Wybrane oligosacharydy rozpowszechnione w przyrodzie. Glikozydy. Glikoproteiny. Alkaloidy - wybrane związki występujące u roślin i zwierząt. Roślinne metabolity drugiego rzędu i ich zastosowanie. Związki psychoaktywne należące do różnych grup chemicznych (alkaloidy o działaniu narkotycznym, peptydy opioidowe, pochodne kannabinolu, anandamid). Wybrane związki steroidowe (witamina D, cholesterol, hormony steroidowe, chemiczna determinacja płci, anaboliki). Związki izoprenowe. Terpeny i terpenoidy. Feromony. Związki barwne w przyrodzie. Głowne składniki żywności i metody ich oznaczania. Poznanie technik laboratoryjnych stosowanych powszechnie do wyodrębniania związków chemicznych ze źródeł naturalnych (m.in. ekstrakcję ciągłą roztworów i faz stałych, ekstrakcję do nośnika stałego - SPE, chromatografię typu „flash”, destylację z parą wodną). Metody oczyszczania i identyfikacji wydzielonych związków chemicznych z produktów naturalnych (HPLC, GC, IR). Izolacja związków chemicznych z produktów naturalnych. Identyfikacja izolowanych związków metodami chemicznymi i spektroskopowymi.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student:
- ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmująca kluczowe zagadnienia z zakresu chemii, biologii i biochemii
- ma uporządkowaną wiedzę z zakresu technik i metod identyfikacji oraz charakteryzowania preparatów chemicznych i biochemicznych
- potrafi wykorzystać poznane metody analityczne i eksperymentalne oraz modele matematyczne, a także symulacje komputerowe do analizy i oceny działania systemów i technologii stosowanych w biotechnologii
- potrafi stosować podstawowe techniki analityczne w zakresie chemii, biologii, mikrobiologii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej
- potrafi stosować podstawowe techniki laboratoryjne do analizy, syntezy, wydzielania i oczyszczania preparatów biotechnologicznych oraz potrafi wykorzystywać zasady oszczędności surowców i energii w celu uzyskania korzystnych wskaźników ekonomicznych i zmniejszenie obciążenia środowiska podczas realizacji zadań inżynierskich
Kryteria oceniania
Wykład - egzamin pisemny; laboratorium - sprawdziany przygotowania do ćwiczeń, kolokwi
Literatura
1) A. Kołodziejczyk, „Naturalne związki organiczne” PWN Warszawa 2005.
2) R. Walczyna, J. Sokołowski, G. Kupryszewski, „Analiza związków organicznych”, Wydawnictwo UG Gdańsk 1996.
3) R. Kasprzykowska, A.S. Kołodziejczyk, K. Stachowiak, E. Jankowska „Preparatyka i analiza związków naturalnych” Wydawnictwo UG 2009.
4) U. Wrzeciono, L. Zaprutko „Chemia związków naturalnych” AM Poznań 2001.
5) Świderski F.: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa 1999
6) Sikorski Z.: Chemia żywności: skład, przemiany i właściwości żywności.: Wydaw. Nauk. Tech., Warszawa 200