Winter Semester 2010/11
Food Technology MTRN03019A
Course content:Definitions and scope of science: food technology; main sources of food; plant and animals as raw materials of food industry; description of main raw materials of food industry – gathering and preparation for processing; food - goods and commodities; basic indegrients of food and their meaning in nutrition; selected methods of processing – cooling and freezing, defrosting, lyophilisation, crioconcentration; pasteurization, sterilization and aseptic preservation; preservation by acidification; chemicals method of preservation; nontypical methods of preservation; smoking; selected systems of packing of food commodities.
Concentration of hydrogenium ions; measuring of quantity of preservatives; measuring of quantity of water in food commodities; analysis of carbohydrates; measuring of energy value of food commodities
Learning outcomes:knowlegde about basic methods of food preservation
(in Polish) Rodzaj przedmiotu
Course coordinators
Bibliography
a) basic references:
1.Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności. Wydanie V –VIII, 1984 – 2004.WNT,Warszawa,1996.
2.Postolski J., Gruda Z.: Zamrażanie żywności. Wydanie trzecie rozszerzone. WNT, Warszawa,1999.
3.Sikorski Z.E., (red.): Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. WNT, Warszawa 1994.
4.Ziemba Z.: Podstawy cieplnego utrwalania żywności. Wydanie drugie. WNT, Warszawa 1993.
b) supplementary references:
1.Gertig H.: Żywność i zdrowie. PZWL, Warszawa,1997.
2.Obrusiewicz T., Makarewicz M., Niesteruk R.: Technologia żywności. Ćwiczenia laboratoryjne z elementami analizy instrumentalnej. Skrypt. Wydawnictwo. Politechniki Białostockiej, Białystok,1991.